The Haight

Woonhuizen in the Haight, San Francisco.
The Haight ©k1ng

Het district The Haight staat vooral bekend om haar hippie-imago, dat voortkomt uit de jaren ’60. Tegenwoordig is die sfeer van ‘love, peace and happiness’ nog steeds aanwezig, maar The Haights heeft ook een andere kant gekregen. In het zogenaamde Upper Haight, ook wel Haight-Ashbury, bepalen exclusieve winkels en een aantal trendy cafés en restaurants nu het straatbeeld. Lower Haight, ook bekend als Haight-Fillmore, is echter nog steeds een gebied waar studenten, neo-hippies en de meer kunstzinnige types graag verblijven.

Er zijn behoorlijk wat daklozen in The Haights, die zich vooral bij de ingang van Golden Gate Park ophouden en, vreemd genoeg, in de Upper Haight. Ze zijn meestal niet onaardig, maar vragen nu en dan wel om geld. Ook is het ’s nachts wat minder veilig in zowel Upper als Lower Haight, houdt daar rekening mee.

Het kan lastig zijn om te parkeren op straat en het is daarom handig om met de bus te reizen.

Bezienswaardigheden

Buena Vista Park

In het Buena Vista Park kunt u wandelen, joggen of gewoon lekker uitrusten en rondkijken. Dit grote, groene park staat vol eiken, eucalyptus- en dennenbomen, met daartussen wandelpaden.

Corner of Haight & Ashbury

Tijdens de jaren ’60 was dit de plek waar hippies verbleven. Er staan prachtige Victoriaanse huizen en er zijn nog steeds enkele winkeltjes die herinneren aan de bekende ‘vredes-periode’ van The Haight.

The Haight Ashbury Flower Power Walking Tour

The Haight Ashbury Flower Power Walking Tour is een rondleiding door het disctrict. U krijgt uitgebreide uitleg over de geschiedenis van de buurt en informatie over de architectuur. U treedt in de voetstappen van Janis Joplin, Jimi Hendrix en The Grateful Dead en leert veel over de wijk. De rondleiding is elke dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag, op de hoek van Stanyan Street en Waller Street.

The Grateful Dead house

De bekende band Grateful Dead woonde halverwege de jaren ’60 samen in één huis. U kunt het zelf bekijken hoe het huis er van buiten uitziet. De binnenkant is helaas niet opengesteld voor bezoekers.

Haight Street Fair

Jaarlijks vindt in juni de Haight Street Fair plaats. U kunt er genieten van kraampjes met leuke producten, eten en drinken en er treden lokale bands op.

Winkelen

Er zijn veel winkels in The Haight die kleding en andere spullen verkopen met een knipoog naar de jaren ’60, hoewel in Upper Haight ook veel design winkels zijn. In Haight Street vindt u de meeste zaken. Omdat de winkels nogal eens van eigenaar wisselen, kunt u er het beste zelf rondkijken om te zien wat u leuk vindt.

Eten en drinken

De eet- en drinkgelegenheden in The Haight zijn zeer divers, ook wat het budget betreft. Om u een idee te geven van restaurants die, op het moment, het meest worden gewaardeerd, volgt hieronder een lijst met namen en locaties. De meeste bevinden zich in Haight Street. Houdt er overigens rekening mee dat in de meeste restaurants de service ondergeschikt is aan de kwaliteit van het eten.

U kunt in Bacon Bacon in Frederick Street uitgebreid ontbijten en brunchen. In een buurt waar biologisch en vegetarisch hoog in het vaandel staan, lijkt dit restaurantje een vreemde eend in de bijt. Elk gerecht bevat namelijk bacon.

The Alembic in Haight Street heeft een wisselend menu, maar wat altijd blijft zijn de cocktails in vele smaken. Ook het eten is over het algemeen bijzonder goed en dat alles voor een aantrekkelijke prijs.

Parada 22, Haight Street, serveert gerechten uit Peurto Rico. De maaltijden zijn zeer goed gewaardeerd, maar de service laat te wensen over. Als u daar tegen kunt is het zeker de moeite waard.

In het Blue Front Cafe, Haight Street, krijgt u mediteraanse maaltijden. U kunt er heerlijke falafel, humus en kebab eten.

Voor eten met een Thaise twist is restaurant Siam Lotus Thai Cuisine in Haight Street een zeer goede keus. U moet meestal wel enig geduld hebben voor het smakelijke eten voor u op tafel staat.

Bij het Zuid-Amerikaanse Cha Cha Cha kunt u tapas en salades bestellen. Er wordt uitbundige muziek gedraaid en de tapas zijn aan de prijzige kant, maar wel erg lekker. U kunt hier ook tot in de late uurtjes sangria drinken.

Uitgaan

In The Haights zijn niet heel veel uitgaansgelegenheden, maar er zijn wel een paar leuke mogelijkheden om de avond en nacht te vullen. Ook wat het nachtleven betreft is Haight Street ‘the place to be’.

Begin bijvoorbeeld bij Hobson’s Choice, waar u de beste rum punch van San Francisco krijgen. Drink deze gezellig en gezamenlijk met rietjes uit één bowl.

Club Deluxe heeft de uitstraling van een chique club uit de jaren ‘50. Live muziek houdt het publiek in beweging met vrolijke Braziliaanse klanken.

Bij The Alembic komen de welgestelde bewoners van The Haight om te eten en lokaal bier en likeur te drinken. De sfeer is er, ondanks alles, zeer gemoedelijk.

Milk is een lokale club waar u niet speciaal eerst voor naar huis moet om u om te kleden. Er draaien veel dj’s die uit de buurt komen en u weet nooit wat voor muziek de avond brengt. De toegangsprijs is laag, maar ondanks dat kan het wel eens erg rustig zijn.

Voor het zien van een voetbalwedstrijd op tv kunt u terecht bij de Ierse rockbar Mad Dog in the Fog. Deze bar staat bekend om haar ruige uitstraling.

Een Europese alcoholische versnapering kunt u bij Noc Noc krijgen. Deze kleine bar serveert vooral Belgisch bier en Europese wijn.

Trax is de enige gay-bar die al meer dan 30 jaar bestaat. Binnen is alles rood, van de stoelen tot de biljarttafel. U kunt hier lekkere tequila’s bestellen.

Kaart van The Haight en omgeving