Library of Congress

De leeszaal van de Library of Congress ©Carol M. Highsmith
De leeszaal van de Library of Congress ©Carol M. Highsmith

De gigantische bibliotheek Library of Congress is naast de British Library de grootste ter wereld. Het bestaat officieel uit drie afzonderlijke gebouwen die verbonden zijn door onderaardse tunnels. Je kunt bij één van de volgende gebouwen naar binnen gaan, een pas verkrijgen en dan alle andere locaties bereiken via de doorgangen: het Thomas Jefferson Building, het John Adams Building en het James Madison Memorial Building.

De Library of Congress is bijzonder indrukwekkend qua bouw. Het is opgetrokken in neoklassieke stijl met veel ornamenten, sculpturen, muurschilderingen, glas-in-lood ramen, hoge plafonds, koepels en marmeren trappen en vloeren.

Het is opgericht in 1800 als archief voor belangrijke staatsdocumenten. Tijdens de oorlog met de Britten in 1814 werd een groot deel van de verzameling verwoest door een (aangestoken) brand, waarna president Thomas Jefferson zijn persoonlijke collectie schonk en de wederopbouw begon. Dit was het nieuwe begin van een enorme hoeveelheid aan documentatie.

Tegenwoordig is de Library of Congress toegankelijk voor iedereen en bevat meer dan 145 miljoen stukken, zoals boeken, manuscripten, naslagwerk, foto’s, films, muziek en audiomateriaal. Er zijn ook wisselende kunsttentoonstellingen en er worden regelmatig concerten ten gehore gebracht. Iedereen die ouder is dan 16 mag met een geldige toegangspas de bibliotheek bezoeken en er ter plaatse gebruik maken van het materiaal. Je kunt er dus niet zomaar iets lenen en tijdelijk meenemen.

Locatie: 101 Independence Ave SE, Washington, DC 20540. Geopend ma-za 8.30 tot 17.30 uur.