Capitool (United States Capitol)

Het Capitool
Het Capitool

Het Capitool staat op een hooggelegen zogenaamde campus, waar ook de gebouwen van het Huis van afgevaardigden, de Senaat, de Library of Congress, de Supreme Court, de Capitol Grounds en de botanische tuinen zijn gebouwd. Het is in 1791 bedacht door Pierre L'Enfant, de stadsplanner die ook de locatie van het Witte Huis bepaalde samen met president George Washington. De Pennsylvania Avenue verbindt het Witte Huis met het complex van de Capitool. Overigens worden de leden van de Amerikaanse Senaat en die van het Huis van Afgevaardigden samen het Congress genoemd.

Bezoekers zullen er vooral het prachtig ingerichte en goed onderhouden landschap van de campus, met daarin de indrukwekkende sculptuur ‘Statue of Freedom’ bewonderen. Daarnaast zijn de Rotunda (de meer dan 500 meter hoge gietijzeren koepel van het Capitool zelf), de ruimtes van de Supreme Court, de Constantino Brumidi Corridors, de National Statuary Hall met haar 38 beelden en de voormalige Senaat het bekijken meer dan waard.

Het Capitool is majestueus van zowel veraf als dichtbij. Tijdens de zeer informatieve rondleiding leer je veel over de geschiedenis en kun je naast de klassieke architectuur en het interieur, honderden schilderijen en andere kunstwerken bezichtigen. De tour begint in het Visitor Center, waar je een film te zien krijgt en verder in de Rotunda, de National Statuary Hall en de expositieruimte in de Crypte wordt rondgeleid.

De rondleiding in het Capitool is gratis en vindt het hele jaar door plaats van maandag tot en met zaterdag. Je hebt wel een ticket nodig met daarop een vastgestelde tijd, deze kun je vooraf online reserveren. De datum en tijd op je ticket geven aan wanneer je aan de tour deel kunt nemen. Aangezien het een enorm populaire attractie is kan het zijn dat er geen plek meer is. Daarom is het verstandig tijdig een ticket te boeken (minimaal 2 weken van te voren).

Een andere optie is om via de kiosken bij de oost- en westkant van het Capitool of het Visitor Information Center een ticket proberen te verkrijgen. Er worden ook nog enkele andere thema-tours georganiseerd, tegen een vergoeding, zoals de Brumidi Corridors tour, waarbij de schilderingen van deze ‘Michelangelo van het Capitool’ specifiek worden uitgelicht en tours waarbij de geschiedenis van het Capitool gedurende de burgeroorlog wordt behandeld. Bij het Visitor Information Center kun je daarover informatie verkrijgen.

Om een rondleiding te krijgen, die nog wat verder gaat dan de gebruikelijke tour kun je via een medewerker van het congres een groepstour (maximaal 15 personen) proberen aan te vragen.

Ook is het mogelijk om een zitting van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden (gratis) bij te wonen. Soms is dit een heel enerverende gebeurtenis, soms wat saai, net afhankelijk van het besproken onderwerp. Kinderen jonger dan 5 mogen er helaas niet bij zijn. Je hebt hiervoor wel speciale toestemming en een bezoekerspas nodig van een medewerker van de senaat. Zie daarvoor de website van het Capitool voor meer informatie.

Locatie: Capitol Driveway NW, Washington, DC 20004. Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 8.30 uur tot 16.30 uur (m.u.v. enkele feestdagen).