Het zuidelijk meren-gebied

Swipe

Excursies met de boot

Er zijn drie interessante bootexcursies die je kunt maken. Twee gaan er over het Lago Nahuel Huapi naar Isla Victoria en het bos van de arrayanbomen. De andere gaat naar Puerto Blest en de Cantaros watervallen. Als laatste is er een boot- en bustocht over de meren naar Puerto Montt in Chili. Alledrie zijn ze aan te bevelen en hieronder alvast een voorproefje. 

Isla Victoria en Bosque de Arrayanes 

Dit is een excursie van een halve dag naar het nationale park Los Arrayanes op Peninsula Quetrihue. Dit schiereiland ligt aan de andere kant van het meer (zie Villa la Angostura op pagina 402). Het is een heerlijke boottocht waar je echt kunt genieten van de omgeving. Dit nationale park is beroemd om zijn unieke boomsoort: de Arrayan (Myrceugenella apiculata). Deze boom heeft een vrij smalle stam en een kaneelrode schors met witte kerfjes. Het verhaal doet de ronde, dat toen Walt Disney hier op bezoek was hij zich heeft laten inspireren door deze prachtige bomen voor het decor van zijn beroemde tekenfilm ‘Bambi’. Daarom wordt dit bos ook wel ‘Bambibos’ genoemd. En het is het enige in zijn soort in de wereld! 

De dikste stammen van nog geen 35 cm zijn het oudst, soms meer dan honderden jaren. Volgens de Mapuche-indianen hebben de blaadjes van de boom een medicinale werking. Deze worden las hojas genoemd. Hier groeit ook tussen de bomen de paddenstoel llao llao, wat in de indianentaal ‘brood’ betekent. Je zult ook een kleurrijke bloem zien, waarschijnlijk de amancay (volgele kleur) of de rosa mosqueta (muskaatroos) waarvan lekkere jam gemaakt wordt. Deze twee bloemen zijn hét symbool van deze streek. De jam is te koop in Bariloche. Je krijgt ruim de tijd om over afgebakende voetpaden door het bos te wandelen. Voel eens aan de stam, die heel fris is, ook al is het warm weer. Daarom heeft dit bos een heerlijke koele uitstraling. 

De boottocht gaat daarna naar Isla Victoria. Daar kun je een bonte verzameling van de meest uiteenlopende boomsoorten uit de wereld bekijken. Zo zijn er sequoia’s, pijnbomen, sparren- en beukenbomen en de robuuste roblebomen (een soort eikenboom) te zien. Ze zijn zo’n honderd jaar geleden bij een herbebossingsplan hier geplant (volg Sendero de las sequois). De gids vertelt op anekdotische wijze hoe een schatrijke Argentijnse diplomaat, Aarón de Anchorena, (die als eerste blanke hier kwam wonen) begin 20e eeuw een bont gezelschap van dieren liet overkomen zoals Spaanse everzwijnen, Canadese herten en runderen, Duitse beren, fazanten en patrijzen. Helaas heeft dit gezelschap het niet lang volgehouden op dit eiland. 

Je zult ook al opgemerkt hebben dat als je aankomt boven op de klip een prachtig gelegen hotel is nl. Hostería Victoria geheel in estilo Andino. Dit hotel was bij zijn opening in 1946 (totdat de brand in 1982 het hotel verwoestte), dé plaats waar je je eerste huwelijksnacht doorbracht en voor jonge (romantische) stelletjes uit de gegoede klasse van Buenos Aires. Sinds enkele jaren is het weer open en schitterend gerenoveerd. Een genot om hier te vertoeven, maar ja wel wat prijzig! Je betaalt voor een nacht rond e 200 voor een 2-pers.kamer, maar dan word je opgehaald in Bariloche en alles is inbegrepen (eten, drank, overtocht en excursies). www.islavictoria.com.

Er is ’s ochtends en ’s middags een afvaart naar het nationale park Los Arrayanes bij Puerto Pañuelo niet ver van hotel Llao Llao. Naar Isla Victoria is er een alleen ‘s ochtends een afvaart. In Bariloche kun je een ticket kopen bij Catedral Turismo en Cau Cau. De eerste is in Palacios 263 en de laatste vind je in Mitre 139.

Puerto Blest en de watervallen van Los Cantaros 

Je vertrekt ’s ochtends vanaf Puerto Pañuelo met de catamaran, el Cón-dor, naar Brazo Blest. Dat is een zijtak ten westen van Lago Nahuel Huapi, want daar ligt Puerto Blest het eerste deel van de excursie. Je vaart door een prachtig stuk natuurgebied; een mix tussen het fjordenlandschap van Noorwegen en het watergebied van Vuurland. Als het weer meezit, ga dan boven op het open dek zitten en geniet van dit prachtige natuurschoon. Je ziet langzaam maar zeker de kleur van het water veranderen in groen vanwege het gletsjerwater. 

Rondom Puerto Blest is de vegetatie zeer groen en vol, want het is hier vrij vochtig (het regent er meer dan 3000 mm per jaar!). De bossen in dit gebied bestaan voornamelijk uit coihue- en alercebomen. Zo’n puerto (de haven) is niet veel meer dan een houten aanlegsteiger met daarbij een confitería/hotel en een informatiecentrum bij de parkwachter. Je wandelt door dit imposante bos naar de oudste bomen van het park, want ‘abuelo’ (opa) een coihueboom is meer dan 600 jaar oud! Na de lunch ga je met een busje naar Laguna Frías, waar je eventueel met een catamaran een tocht maakt naar de overkant. In de lente zie je langs deze weg overal de notros in volle bloei (warm rood van kleur). 

Daar ligt Puerto Frías. Van hieruit is er een weggetje naar de grensovergang met Chili en het gehuchtje Peulla, dat ik hierna zal beschrijven. Het water van Laguna Frías is prachtig lichtblauw en geheel anders dan de diepblauwe kleur van Lago Nahuel Huapi. Terug bij Puerto Blest bezoek je de watervallen van Cántaros. Wandelend naar boven (zo’n 30 min.) door een dicht bos van caña coihue (een soort bamboe) en bomen kom je bij Laguna Cántaros. Hier is een bordes alwaar je een mooi gezicht hebt naar de watervallen. Want van honderden meters hoogte stort dit watergeweld zich naar beneden. Onderweg kom je weer zo’n abuelo tegen en deze is zelfs 1500 jaar oud! Deze excursie is een aanrader! 

Van Bariloche naar Puerto Montt (Cruce de Lagos) 

Een directeur van een grote reisorganisatie zei eens in een interview: ‘Deze route vind ik een van de hoogtepunten van heel Zuid-Amerika.’ Het is een lange schitterende tocht van Bariloche naar Puerto Montt in Chili over drie meren: Lago Nahuel Huapi, LagoFrías en LagoTodos Los Santos. Tussen de drie meren word je met de bus vervoerd. Na het laatste meer, dat al in Chili ligt, ga je met de bus van Puerto Petrohué via Puerto Varas (hier kom je langs de vulkaan Osorno) naar Puerto Montt. 

Je vertrekt al vrij vroeg vanuit Puerto Pañuelo naar Puerto Blest, een tocht van 1,5 uur. Het begint al spectaculair, want het is vroeg in de ochtend en nog niet zo lang licht. In die anderhalf uur op de boot zie je de natuur ontwaken. De zon wordt steeds feller, warmer en de kleuren van de bossen langs het water worden langzaam dieper en voller. Ook de bergen erboven, die eerst wat grauw en grijs waren, worden nu kobaltzwart. De zonnestralen tegen de bergen krijgen langzaam een warme goudgele kleur. Met een lekker kopje koffie aan boord begint de excursie al verrassend. Daarna ga je met een bus van Puerto Blest naar Puerto Alegre, waar je met een kleine boot het Lago Frías oversteekt. De oversteek over dit mooie zeer lichtblauwe soms smaragdgroene meer duurt niet langer dan 20 minuten. Hier word je weer opgepikt door een bus, die je naar de grens van Argentinië brengt. 

Het lijkt wel alsof je door een subtropische vegetatie rijdt en omringd wordt door hagen van bamboe (caña coihue), met daarboven de besneeuwde bergtoppen. De grens is bij Paso de Pérez Rosales. Hiervandaan kun je nog steeds de Cerro Tronador (3478 m) boven alles zien uitsteken. 

Na de Chileense grens kom je aan bij Peulla, een gehuchtje van een paar honderd inwoners. Hier wordt geluncht in hotel Peulla. Het is er vrij duur, maar je kunt ook lunchen in een confitería ernaast of je neemt zelf een lunchpakket mee. Het hotel ligt fantastisch in een oase van natuurschoon. Hier krijg je zo’n gevoel alsof je totaal van de wereld bent afgezonderd, alsof je niets meer met de wereld te maken hebt. Omringd door bergen en bossen is er behalve de vogelgeluiden alleen maar stilte en rust. Er is een mooie wandeling vlak bij het hotel naar de Cascadas Los Novios en een vier uur (heen en terug) durende wandeltocht naar Laguna Margarita. De wandelroute staat op een paar honderd meter naast het hotel aangegeven. 

‘s Middags vervolgt men de reis voor een ruim 2,5 uur durende boottocht over Lago Todos los Santos. Ze noemen dit meer ook ‘Esmeralda’ (smaragd) vanwege de kleur van het water. Je bent nu in het nationale park Vicente Pérez Rosales. Dit is het Chileense merengebied waar vergeleken met de Argentijnse zijde meer vulkanen zijn. Want langzaam maar zeker komt de vulkaan Osorno dichterbij. Deze 2652 m hoge vulkaan lijkt als twee druppels water op de vulkaan Fuji Yama in Japan. 

Lago Todos los Santos die je nu oversteekt is een van de mooiste meren van het Chileense merengebied. In het dorpje Petrohué waar je aankomt, neemt de bus je mee naar de Saltos del Petrohué. Het zijn verschillende watervallen bij elkaar, die niet echt spectaculair zijn, maar met de vulkaan de Osorno op de achtergrond en de wandeling ernaartoe is het best de moeite waard. Daarna gaat de reis via Puerto Varas naar het einddoel Puerto Montt, waar je rond 20 uur moe maar voldaan aankomt.

In Bariloche is het Catedral Turismo in Palacios 263, die deze dagtrip organiseert. Het is niet goedkoop, je betaalt € 150. Ze organiseren de trip ook in twee dagen met een nacht in het Hotel Peulla. De hierboven beschreven eendaagse trip is er alleen tussen half september en half april, vertrek elke dag. 

10 prachtige bestemmingen in Excursies met de boot en Argentinië