Decompressieziekte

Het belangrijkste risico onder water is decompressie- of caissonziekte die duikers kunnen oplopen wanneer ze te snel naar de oppervlakte stijgen. Probleem hierbij is dat het weefsel en bloed de opgenomen stikstof onvoldoende kwijt kunnen. Verschijnselen zijn pijn, braken en bewustzijnsverlies. Gelukkig weet iedere duiker dat wie dieper gaat dan tien meter decompressiestops moet houden.

Neem na een duik niet meteen een hete douche en ga ook niet meteen sporten, dit verhoogt het risico. In het geval dat er toch iets misgaat (bijvoorbeeld als gevolg van een defecte dieptemeter) moet de duiker in kwestie zo snel mogelijk worden behandeld in een recompressiekamer. Deze is aanwezig op Curaçao.

Iedereen met een goede gezondheid kan leren duiken. Wie voor het eerst gaat duiken kan zich in Nederland medisch laten keuren of advies vragen aan de huisarts. Sommige duikscholen vragen naar een gezondheidsverklaring.

Controleer ook of duiksport onder de dekking van je reisverzekering valt. Zo niet, sluit dan een aanvullende verzekering af. Duik nooit vlak voordat je gaat vliegen, in verband met de decompressie.

Tussen je laatste duik en de vlucht naar Nederland moet minimaal 24 uur zitten, liever 48. Mensen met astma, andere chronische longaandoeningen of binnenoorproblemen mogen vaak niet duiken.

Zwemmers, duikers en snorkelaars moeten oppassen voor touwen, boeien en pijlers die soms met brandkoraal begroeid zijn. De poliepjes scheiden een gif af dat jeuk en huidirritatie veroorzaakt. Ontsmet wondjes, hoe klein ook, altijd met een desinfecterend middel. Ontstoken wonden moeten met antibiotica worden behandeld.

Pas ook op dat je niet op een zee-egel of zeeappel gaat staan. De stekels breken onderhuids af en zijn meestal niet te verwijderen. Er zit niets anders op dan te wachten tot ze ‘oplossen’. Bij de apotheek zijn wel verzachtende zalfjes verkrijgbaar.

Ben je gebeten door een kwal gebruik dan azijn of verdunde ammoniak om jeuk en pijn te verlichten. Meer over gevaarlijke of hinderlijke dieren in het water is te lezen in de diverse duikgidsen.