Duiken

Echte duikfanaten zullen Bonaire en Curaçao verkiezen boven Aruba, maar dat betekent niet dat er voor duikers in Aruba’s wateren niets te beleven valt. Zowel voor beginners als gevorderden zijn er genoeg mogelijkheden.

Spectaculair koraal is er niet veel ,maar de zee is wel rijk aan tropische vissen en één van de beste locaties in de Cariben voor wrakduiken. Elf wrakken van vliegtuigen, een oorlogsschip en enkele historische schepen zijn voor duikers de grootste trekpleisters.

Er zijn meer dan twintig duiklocaties, de meeste aan de luwe zuidkust en westkust. Alleen zeer geoefende duikers wagen zich aan de ruwe noordkust, het is er levensgevaarlijk. Het zicht is goed (tot dertig meter) en de gemiddelde watertemperatuur ligt rond de 26° C.

Veel duiken worden vanaf boten gemaakt, want rond een deel van het eiland ligt een groot, ondiep plat waar niet veel te zien is. Duikers moeten dus eerst de zee op.

Beginners kunnen een kennismakingsles of een zogenoemde ‘resort course’ in een hotelzwembad volgen. Proeflessen in zee verdienen echter de voorkeur. Bevalt het, dan kun je je inschrijven voor een uitgebreidere cursus. Wil je een duikbrevet halen dan is het handig om de eerste lessen en het theoretische deel al in Nederland af te ronden.

Ervaren duikers kunnen ‘wall diven’ of wrakken onderzoeken die in de Tweede Wereldoorlog zijn gezonken, waaronder de vermaarde Antilla, met 130 meter lengte het grootste scheepswrak in het Caribisch gebied. Het Duitse gevaarte is in tweeën gebroken en ligt op ongeveer twintig meter diepte. Een deel steekt boven water uit.

Een ander veel bezocht wrak is dat van de getorpedeerde olietanker Pedernales. Een mooi intact stuk koraalrif is te vinden bij Baby Beach aan het zuidoostpuntje van het eiland. Het is een van de plekken waar vanaf het strand gedoken kan worden.

Hou er rekening mee dat je populaire duikspots in de drukke maanden december en januari moet delen met veel andere duikers.

Meer over wrakken en duiklocaties is te lezen op www.aruba.org/diving.htm en www.shorediving.com.

 • Golf

  Golfbaan op Aruba
  Tierra del Sol, Malmokweg, tel. 586 0978; www.tierradelsol.com is de meest vooraanstaande golfbaan van Aruba.De baan maakt deel uit van een groot complex met...
 • Klimaat

  Een zonnige dag op het Manchebo Beach op Aruba.
  Aruba heeft een paradijselijk, haast verslavend klimaat. De zon schijnt het hele jaar en de luchtvochtigheid is laag (gemiddeld 75%). Het betreft een stabiel...
 • Mooiste stranden: Aruba

  De stranden van Aruba
  Aruba’s stranden zijn legendarisch. Het zijn zo’n beetje de mooiste, schoonste en breedste stranden van het Caribisch gebied. Met poederachtig wit zand, gelegen...
 • Wind- en kitesurfen

  Kitesurfer
  Dankzij de sterke noordoostpassaat die vrijwel continu waait en de aangename watertemperatuur staat Aruba internationaal bekend als windsurfparadijsje. De...