Geld

De munt van Aruba is de Arubaanse gulden of florin (Afl), verdeeld in 100 cent.

Bankbiljetten zijn er in nominaties van 10, 25, 50, 100 en 500 florin en er zijn munten van 5, 10, 25 en 50 cent, 1, 2,50 en 5 gulden. De munt van vijftig cent is vierkant.

De Arubaanse toeristenindustrie is vooral gericht op Amerikanen en daar geldt de Amerikaanse dollar als betaalmiddel. Tot in de kleinste winkeltjes kun je ermee betalen.

In veel winkels is alles zowel in dollars als in florins geprijsd. Wie met dollars betaalt krijgt ook dollars terug, soms in combinatie met florins. Al 35 jaar staat de Arubaanse muntwaarde vast: Afl 1,77 is gelijk aan 1 Amerikaanse dollar, oftewel 1 florin is 0,55 US$. Soms wordt dit naar boven of beneden afgerond.

De Arubaanse florin is buiten Aruba niet verkrijgbaar en mag ook niet worden geïmporteerd. Neem daarom wat dollars mee voor de eerste uitgaven, bij voorkeur in kleine coupures; biljetten van US$50 en 100 worden niet overal geaccepteerd.

NB: De Antilliaanse gulden wordt niet geaccepteerd op Aruba en vice versa. Met een Nederlandse bankpas (voorzien van een Cirrus- of Maestro-logo) en met een creditcard (in combinatie met pincode) kun je zowel Arubaanse florins als Amerikaanse dollars opnemen bij diverse geldautomaten (ATM’s) in Oranjestad, casino’s, bij enkele resorts en bij de Super Food supermarkt. Hiervoor rekent de bank transactiekosten.

De instructies op de automaten worden ook in het Nederlands gegeven.

Geld wisselen kan natuurlijk ook in de hotels maar dat is meestal onvoordelig. Creditcards (MasterCard, Visa) worden geaccepteerd in hotels, winkels en restaurants.

Openingstijden van banken: ma. t/m vr. 8 tot 16 uur. Sommige vestigingen zijn tussen de middag gesloten. De vestiging van Caribbean Merchantile Bank op het vliegveld is alle dagen geopend van 8 tot 16 uur, met uitzondering van officiële feestdagen.

Het boulevard-filiaal van de Interbank is ook op zaterdagochtend geopend: 9.15 - 12.15 uur. 

Andere onderwerpen

 • Golf

  Golfbaan op Aruba
  Tierra del Sol, Malmokweg, tel. 586 0978; www.tierradelsol.com is de meest vooraanstaande golfbaan van Aruba.De baan maakt deel uit van een groot complex met...
 • Klimaat

  Een zonnige dag op het Manchebo Beach op Aruba.
  Aruba heeft een paradijselijk, haast verslavend klimaat. De zon schijnt het hele jaar en de luchtvochtigheid is laag (gemiddeld 75%). Het betreft een stabiel...
 • Mooiste stranden: Aruba

  De stranden van Aruba
  Aruba’s stranden zijn legendarisch. Het zijn zo’n beetje de mooiste, schoonste en breedste stranden van het Caribisch gebied. Met poederachtig wit zand, gelegen...
 • Wind- en kitesurfen

  Kitesurfer
  Dankzij de sterke noordoostpassaat die vrijwel continu waait en de aangename watertemperatuur staat Aruba internationaal bekend als windsurfparadijsje. De...