Klimaat

Een zonnige dag op het Manchebo Beach op Aruba.
Manchebo Beach, Aruba ©Set1536

Aruba heeft een paradijselijk, haast verslavend klimaat. De zon schijnt het hele jaar en de luchtvochtigheid is laag (gemiddeld 75%). Het betreft een stabiel tropisch-aride (steppe)klimaat.

Het eiland ligt buiten de orkaanzone waardoor het niet of nauwelijks last heeft van de heftige stormen die de Bovenwindse Eilanden zo kunnen teisteren. Grote orkanen verderop brengen wel veel regen met zich mee.

Het droge landschap van Aruba verandert dan in een verbazend groene oase, zoals eind 2008 het geval was na de orkaan Omar. De gemiddelde temperatuur ligt overdag rond de 29° C. ’s Nachts wordt het zelden koeler dan 22° C. Relatief koel zijn de maanden januari en februari. Augustus en september zijn minder winderig en daardoor de warmste maanden. Het kan dan 35° C worden.

Warm is het dus zeker, maar de passaatwind die bijna altijd uit het noordoosten waait zorgt voor een verkoelende bries. Op Aruba valt gemiddeld 450 mm regen per jaar (Nederland 800 mm), maar extreem droge of natte jaren komen voor. De neerslag valt in de vorm van korte, verfrissende buien waar (bijna) iedereen van geniet. De meeste regen valt tussen half oktober en half januari. De zeewatertemperatuur schommelt tussen de 25° C (februari) en 28° C (september).

Omdat Aruba niet ver van de evenaar ligt zijn dag en nacht min of meer even lang. Het wordt ’s avonds een zeer korte tijd donker. Surf voor meer informatie over het Arubaanse klimaat en voor een actueel weerbericht naar www.meteo.an.

Andere onderwerpen

 • Golf

  Golfbaan op Aruba
  Tierra del Sol, Malmokweg, tel. 586 0978; www.tierradelsol.com is de meest vooraanstaande golfbaan van Aruba.De baan maakt deel uit van een groot complex met...
 • Mooiste stranden: Aruba

  De stranden van Aruba
  Aruba’s stranden zijn legendarisch. Het zijn zo’n beetje de mooiste, schoonste en breedste stranden van het Caribisch gebied. Met poederachtig wit zand, gelegen...
 • Wind- en kitesurfen

  Kitesurfer
  Dankzij de sterke noordoostpassaat die vrijwel continu waait en de aangename watertemperatuur staat Aruba internationaal bekend als windsurfparadijsje. De...