Lokale gerechten

Begrijpelijkerwijs speelt vis een belangrijke rol in de lokale keuken – er is een overvloed aan producten uit zee. Smakelijke groupers (zeebaars), red snapper, garnalen en kreeft (langoustine) staan op alle restaurantmenu’s. Diepzeevissers verkopen hun vangst aan het eind van de dag aan restaurants voor de ‘catch of the day’.

Stevige moten mulato, wahoo en tonijn worden gemarineerd en gegrild of gebakken. Zalm en dergelijke is er ook ,maar moet worden geïmporteerd en is dus minder vers en duur.

Vlees- en kipgerechten zijn ook overal verkrijgbaar. Voor vegetariërs is de keuze wat beperkt.

Voor de echte Arubaanse keuken ga je naar een snack/snèk, een eenvoudig (afhaal)restaurantje met een beperkt menu. Zo’n snack is soms niet meer dan een caravan op een parkeerterrein. Je eet er typisch Arubaanse gerechten zoals kabrito stoba (gestoofd geitenvlees), cala (gefrituurde bonen), sopi di pisca (vissoep), pastechi (pasteitjes met restjes vlees) of ayaca’s (vleesrolletjes). Voor de Arubanen is de snack een geliefde lunchplek en ook een sociaal trefpunt.

Banana hasa bakbanaan

Batido milkshake

Conch zeeslak, op Aruba , vaak in ‘t zuur

Empanadas pasteitjes van , maismeel

Funchi polenta

Keshi yena vleesstoofpot met of in , Edam- of Goudakaas

Mondongo pens

Sopi mondongo penssoep

Pan bati dikke pannenkoek , van maismeel

Pastechi gevuld bladerdeeg

Pika pikante saus van , Madame Janette- , pepers

Salsa creollo Zoete rode tomaten- , saus, geserveerd bij vis

Sopi soep

Stoba vleesstoofpot

Amerikaanse koffie (slap) raakt gelukkig steeds meer uit de gratie op het eiland, alhoewel de grote hotels het nog steeds serveren. Op allerlei plekken in en rond de stad kun je echter goede, sterke koffie drinken, van de Délifrance, Starbucks (Renaissance Mall) tot de Hollandse restaurants en café’s in Oranjestad (Paddock, Tropical, The Plaza) of een enkel Italiaans adres.

Overal is fruitpunch te koop, verfrissende smoothies en fruitshakes met veel ijs. Vers fruit is er echter zelden in verwerkt. Een gezond en verfrissend aloëdrankje wordt verkocht in flesjes, maar is niet lokaal geproduceerd.

Wel lokaal gebrouwen is het lichte Balashi-bier, die stevige concurrentie ondervindt van het Venozolaanse Polar bier.

Arubaanse rum is lekker en niet duur. Het wordt verwerkt in cocktails met exotische namen die overal in ruime mate geschonken worden.

De Arubanen maken twee likeuren: de rode coecoei, gemaakt van een agavesoort en ponche crema. Ponche crema lijkt wel wat op advocaat. Het wordt gemaakt van eierdooiers, suiker, vanille, poedermelk, rum en specerijen en wordt door verhitting houdbaar gemaakt. Het succes van een goede ponche hangt af van de juiste verhoudingen tussen deze en een aantal ‘geheime’ ingrediënten.

Meng je coecoei met ponche crema dan krijg je de cocktail ‘pink panther’.

Andere onderwerpen

 • Golf

  Golfbaan op Aruba
  Tierra del Sol, Malmokweg, tel. 586 0978; www.tierradelsol.com is de meest vooraanstaande golfbaan van Aruba.De baan maakt deel uit van een groot complex met...
 • Klimaat

  Een zonnige dag op het Manchebo Beach op Aruba.
  Aruba heeft een paradijselijk, haast verslavend klimaat. De zon schijnt het hele jaar en de luchtvochtigheid is laag (gemiddeld 75%). Het betreft een stabiel...
 • Mooiste stranden: Aruba

  De stranden van Aruba
  Aruba’s stranden zijn legendarisch. Het zijn zo’n beetje de mooiste, schoonste en breedste stranden van het Caribisch gebied. Met poederachtig wit zand, gelegen...
 • Wind- en kitesurfen

  Kitesurfer
  Dankzij de sterke noordoostpassaat die vrijwel continu waait en de aangename watertemperatuur staat Aruba internationaal bekend als windsurfparadijsje. De...