Oranjestad

Royal Plaza in Oranjestad op Aruba.
©David et Magalie

De hoofdstad van Aruba heeft zo’n 35.000 inwoners. Er zijn een paar musea, maar Oranjestad dankt zijn aantrekkingskracht vooral aan de vele winkelcentra en restaurants.

Zodra een cruiseschip in de haven heeft aangelegd, haasten de passagiers zich naar de vele voordelige juwelierszaken aan de boulevard. Ook ’s avonds is het er druk, wanneer de bars en clubs in het centrum tot leven komen.

Oranjestad ligt aan de Paardenbaai aan de zuidkust van het eiland, zes kilometer ten noordwesten van het vliegveld. Het is het zaken- en overheidscentrum en ook het culturele leven speelt zich grotendeels in de hoofdstad af.

Nieuwbouw verving in de loop der tijd veel van de historische panden waarmee nogal wat van de oorspronkelijke sfeer verloren ging. Tegelijkertijd is veel moeite gedaan om de stad aantrekkelijk voor toeristen te maken.

Aan de boulevard en in de belangrijkste winkelstraat daarachter, de Caya Betico Croes (Main Street, voorheen Nassaustraat) zijn verschillende panden verfraaid met gevels geïnspireerd op die van Hollandse grachtenpanden maar geschilderd in Caribische pasteltinten. Het doet een beetje kunstmatig aan, maar vrolijk is het wel.

Main Street gaat aan de kant van het busstation over in de Schelpstraat, een authentiek stukje Oranjestad waar gerestaureerde historische panden nog een glimp van het verleden laten zien. Ook in de buurt van de Willemstoren staan een paar mooie oude gebouwen.

Er is al begonnen met de aanleg van een elektrische tramlijn, die in de toekomst wandelaars tot aan het einde van de Main Street moet brengen. Dit kostbare project staat hevig ter discussie onder de Arubaanse bevolking, maar de regering ziet vooral voordelen voor het toerisme.

Twee grote wegen verbinden de hoofdstad met de hotels van Eagle Beach en Palm Beach: de boulevards L.G. Smith en J.E. Irausquin.

Kalkoven

In de Ranchostraat staat nog een oude kalkoven uit 1892, een officieel historisch monument. Kalkbranden was lange tijd gemeengoed op Aruba. In de oven werd kalksteen en koraalsteen verbrand.

De kalk die overbleef diende, vermengd met water en klei of zand als stucmateriaal.

Schelpenmuseum

Deze grote particuliere verzameling van Adriaan de Man, Morgenster 18, tel. 582 4246, is op afspraak te bezoeken.