Archeologisch Museum (Museo Arqueologico Arubano)

In dit fraaie onderkomen, twee gerestaureerde oude panden die ooit van de handelsfamilie Ecury waren en een naastgelegen nieuw gebouw, is de collectie archeologische schatten van het eiland te bewonderen. Een collectie die meer dan 5000 jaar Amerika-Indiaanse cultuur herbergt en die zich nog steed uitbreidt: de Arubanen vinden nog regelmatig oude potscherven en andere historische souvenirs in hun achtertuin. Ook in het buitenland ligt nog veel materiaal opgeslagen.

Dit museum geeft met een permanenete expositie op een kleine 600 vierkante meter een aardig beeld van de oudste cultuur van Aruba, die van de indianen. Aan de hand van opgravingen die op het eiland gedaan zijn, wordt hun geschiedenis verteld. Vooral veel fraai beschilderde grafurnen zijn goed bewaard gebleven.

Ook andere tastbare herinneringen zoals dierenfiguurtjes op keramiek, stenen werktuigen, schelpsieraden en stempels voor lichaamsversiering getuigen van een zeker beschavingsniveau van de indianen.

Topstuk van de collectie is een paar duizend jaar oud indianenskelet, een van de veertig skeletten die in 1989 gevonden zijn bij Malmok aan de noordwestkust. Het enige wat in het museum niet te zien is zijn rotstekeningen, daarvoor moet je naar een van de grotten aan de noordkust.

Educatie is een belangrijke doelstelling van het museum. Jaarlijks bezoeken honderden schoolkinderen de tentoonstelling om meer te weten te komen over hun voorouders. Het indianenverleden is zelfs een trend onder tieners. Naast allles uit de oudheid is er ook een speciale ruimte waar moderne kunst van Arubaanse kunstenaars te zien is.

Schelpstraat 42, tel. 582 8979, di. t/m vr. 10-17 uur, weekends van 10-14 uur, maandags gesloten.

www.namaruba.org