Fort Zoutman en de Willemstoren

Het kleine Fort Zoutman is het oudste gebouw van Aruba. Het werd in 1796 door de Hollanders gebouwd ter verdediging van de haven. Het is vernoemd naar schout-bij-nacht Zoutman die in de 18e eeuw op de Noordzee een Engelse vloot van zich af wist te slaan. D

oor landaanwinning aan de kust ligt het fort nu meer in het binnenland dan voorheen. Er staan nog twee kanonnen voor de deur maar verder heeft het gebouw heel weinig weg van wat een mens zich voorstelt bij een fort. De kanonnen zijn daadwerkelijk gebruikt toen in 1799 Engelse soldaten aan land kwamen. Daarna zijn ze alleen nog voor saluutschoten uit het vet gehaald. Toen verdediging van Oranjestad niet meer nodig was kwamen er overheidskantoren in het fort en later diende het nog enige tijd als politiebureau en gevangenis.

Nu is het Historisch Museum erin gevestigd. De toegangspoort aan de westkant maakt deel uit van de vierkante Willemstoren, vernoemt naar koning Willem III. Deze werd pas in 1868 aan het gebouw toegevoegd. De toren diende als uitkijkpost en vuurtoren.

Op de binnenplaats van het fort vindt wekelijks het Bonbini-festival plaats , een avond met authentieke Arubaanse muziek, dans en theater.

Hoek Zoutmanstraat/Oranjestraat.