Havenstadje

Op de boulevard (L.G. Smith Boulevard) heerst een levendige drukte met slenterende toeristen, cafés, restaurants, winkelpromenades, casino’s en het grote Renaissance Resort.

Steek je de boulevard over naar de waterkant dan kun je een blik werpen op de jachthaven (links) en de cruisehaven (rechts) waar bijna dagelijks huizenhoge cruiseschepen aanleggen. Daartussen liggen soms nog de ‘barkjes’, kleine bootjes van Venezolaanse kooplui. Vroeger brachten ze verse groente en fruit naar Aruba, tegenwoordig verkopen ze vooral souvenirs in de marktgebouwtjes aan de kade.

Ten oosten van de jachthaven ligt het Koningin Wilhelminapark met een elegant standbeeld van Wilhelmina. Dit beeld werd in 1955 door koningin Juliana onthuld.

Er liggen twee musea op loopafstand: het Archeologisch Museum en het Historisch Museum in Fort. Even buiten het centrum van Oranjestad leeft de Arubaanse bevolking in eenvoudige woningen met ommuurde erfjes. Daar zijn ook de kleine supermarkten en lokale barretjes (ook wel rumshops) te vinden, een goede plek om een biertje tussen de Arubanen te drinken.

Ten westen van de stad ligt een lang lint van lelijke betonbouw op schaduwloze terreinen waar grote supermarkten en bedrijven gevestigd zijn.

Je vindt er ook het kantoor van de Aruba Tourism Authority, op nummer 8.