Wind- en kitesurfen

Kitesurfer
Kitesurfer

Dankzij de sterke noordoostpassaat die vrijwel continu waait en de aangename watertemperatuur staat Aruba internationaal bekend als windsurfparadijsje. De gemiddelde windsnelheid is 15 knopen, maar uitschieters van 30 knopen zijn niet ongewoon.

Beginners en halfgevorderden kunnen oefenen aan de zuidkust of aan de westkust in het ondiepe, turkooizen water bij Fisherman’s Hut (Hadicurari Beach), waar de wind vrij spel heeft. Daar is ook een windsurfcentrum gevestigd. Gevorderde surfers stunten graag op de lange golven van Westpunt of op de korte golven van Boca Grandi.

De beste periode voor windsurfers is van februari tot augustus, als de wind op topsnelheid is. Bij alle watersportcentra zijn planken van de beste merken te huur en geven gekwalificeerde instructeurs les. Prijsindicatie: vanaf US$60 voor een beginnersles van een uur in een groepje plus een uur zelf oefenen; vanaf US$125 voor een privéles.

Het kitesurfen of kiteboarden (een Nederlandse uitvinding) verovert de wereld - het is de snelst groeiende watersport. Met behulp van een grote, (deels) opblaasbare vlieger en speciale surfboards zijn op het water enorme snelheden te halen. Sprongen van een meter of tien de lucht in zijn niet uitzonderlijk.

Waaghalzerij? Een beetje wel, maar zelfs Willem-Alexander en Máxima lieten zich tijdens hun bezoek aan Aruba verleiden tot een middagje kitesurfen. Het is niet moeilijk te leren maar je moet er wel wat lef voor hebben. Jonge, fanatieke windsurfers op Aruba zijn inmiddels en masse overgestapt op kitesurfen. Kiteboards zijn te huur bij alle windsurfcentra. Een introductieles is te volgen vanaf US$50, een beginnerscursus van vijf uur vanaf US$350, inclusief materiaal. Voor het huren van een kitesurf-uitrusting ben je zo’n US$100 kwijt.

Kitesurfscholen zijn te vinden op Palm Beach.

Goede kitesurflocaties zijn Fisherman’s Hut en Boca Grandi.

Hoogtepunt van het jaar voor wind- en kitesurfers is de Aruba Hi-Winds, een langlopend, kleinschalig maar wereldwijd erkend sportevenement met wedstrijden voor amateurs van alle leeftijden www.aruba-hiwinds.org. Deze vinden plaats in juli bij Fisherman’s Hut.

Andere onderwerpen

 • Golf

  Golfbaan op Aruba
  Tierra del Sol, Malmokweg, tel. 586 0978; www.tierradelsol.com is de meest vooraanstaande golfbaan van Aruba.De baan maakt deel uit van een groot complex met...
 • Klimaat

  Een zonnige dag op het Manchebo Beach op Aruba.
  Aruba heeft een paradijselijk, haast verslavend klimaat. De zon schijnt het hele jaar en de luchtvochtigheid is laag (gemiddeld 75%). Het betreft een stabiel...
 • Mooiste stranden: Aruba

  De stranden van Aruba
  Aruba’s stranden zijn legendarisch. Het zijn zo’n beetje de mooiste, schoonste en breedste stranden van het Caribisch gebied. Met poederachtig wit zand, gelegen...