Contact met medereizigers

Met name in Azië zal je veel mensen ontmoeten die ook voor langere tijd op reis zijn. Velen bereizen dezelfde route, waardoor je elkaar telkens weer tegenkomt.

Het komt héél veel voor dat mensen die alleen op reis zijn, voor kortere of langere tijd samenreizen met iemand die ze onderweg ontmoet hebben. Je treft elkaar bijvoorbeeld onderweg in een bus, in een trein of op een boot. Ook de plaatsen waar reizigers langer blijven zijn uitstekend voor het leggen van contacten. Het is in de meer populaire landen van Azië dan ook niet nodig alleen te reizen, tenzij je dit prettiger vindt.

Omdat je zoveel contact hebt met medereizigers, krijg je ook erg veel informatie over bijvoorbeeld goede en goedkope hotels, bus- en treinverbindingen, en over interessante plaatsen waar het nog niet toeristisch is.

Er zijn in Azië nogal wat plaatsen die populair zijn bij budgetreizigers en daarom geschikt voor het ontmoeten van medereizigers en het krijgen van reisinformatie. Een aantal bekende zijn:

India

–, Pushkar

, Veel reizigers blijven verscheidene dagen in dit vriendelijke stadje in Noord-India. Er is een beroemde kamelenmarkt.

–, Goa

, Goa is geen stad maar een kleine provincie aan de westkust, zuidelijk van Bombay. Tot 1961 was het een Portugese kolonie. Dit kun je nog steeds duidelijk merken aan de Portugese bouwstijl, katholieke kerken en ontspannen sfeer. Goa is een ideale plaats om weer op adem te komen wanneer je genoeg hebt van de drukte van India. Er zijn prachtige uitgestrekte palmenstranden, met hagelwit zand en hoge golven van warm water. Afhankelijk van je smaak kun je kiezen uit verschillende stranden (van noord naar zuid):

, * Chapora en Anjuna: Veel Europeanen overwinteren hier. Ze huren een eenvoudige kamer of huisje voor meerdere maanden. Er worden hier veel drugs gebruikt. Bijna iedere nacht is er ergens in Anjuna een grote ‘party’ met house-muziek, cocaïne, lsd etc.

, * Baga, Calancute: Dit zijn de beroemde hippie-stranden van de jaren zestig en zeventig. Tegenwoordig komen er vooral ’gewone’ toeristen. Er zijn nu veel hotels en restaurants in de duurdere prijsklassen.

, * Colva, Benaulim: Deze stranden waren in de tachtiger jaren populair bij rugzaktoeristen. Tegenwoordig komen er vooral Indiase toeristen èn westerlingen van middelbare leeftijd die er in hun jeugd dikwijls al eens zijn geweest.

, * Palolem: De reizigersscène heeft zich verplaatst naar dit fraaie strand in het uiterste zuiden van Goa. De accommodatie bestaat er vooral uit strandhutten, direct aan zee.

–, Kovalam

, Dit vissersplaatsje/badplaatsje is het meest populaire ontmoetingspunt in Zuid-India. Omdat Kovalam nogal klein is, kun je er makkelijk in contact komen met andere reizigers. Kovalam wordt echter steeds toeristischer. Het strand is nu helemaal volgebouwd met restaurantjes.

–, Mamallapuram

Op de plek van dit vissersdorpje aan de zuidoostkust van India lag ooit de hoofdstad van een hindoe koninkrijk. Overal verspreid vind je nog ruïnes van tempels en inscripties in rotsen. In combinatie met het strand en de visserstaferelen is het een plek om langer te blijven. Er is volop budgetaccommodatie, deels direct aan zee.

Sri Lanka

–, Unawatuna

, Dit vissersplaatsje/badplaatsje was van oudsher het meest populaire trefpunt van reizigers in Sri Lanka. Het prettige van Unawatuna is dat de drukke kuststraat er een flink eind van het strand af ligt, waardoor je geen last hebt van verkeerslawaai.

, De tijd stond echter ook in Unawatuna niet stil. Sinds de eerste druk van dit boek zijn veel guesthouses weggedrukt door grote hotels en de vissersboten verdrongen door strandrestaurants. Vooral rond Kerst en Nieuwjaar zijn er overeenkomsten met Mallorca.

–, Tangalle

, Steeds meer reizigers kiezen nu voor het vijftig kilometer verderop gelegen Tangalle. Het is allereerst een vissersplaats met grote haven; het toerisme heeft er (nog) niet de overhand. Je vind er een eindeloos uitstrekkend palmenstrand met goudgeel zand en hoge golven. Langs het strand liggen talloze guesthouses, die alles bieden wat een rustzoekende backpaper zoekt, zoals restaurants aan de waterlijn en hangmatten om in weg te dromen. De sfeer is kleinschalig, grote hotels ontbreken nog. Een prima plek om medereizigers te treffen of die grote roman te schrijven.

Dat Tangalle geen massatoerisme kent, komt door de sterke zeestroming die het zwemmen er gevaarlijk maakt èn door de lange afstand tot het vliegveld, noordelijk van Colombo. Het slechte nieuws is, dat er in Hanbantota, 12 kilometer oostelijk van Tangalle, een tweede internationaal vliegveld komt, waardoor de ontwikkelingen wel eens heel snel zouden kunnen gaan.

Nepal

–, Kathmandu

, De levendige en kleurvolle hoofdstad is tevens het culturele centrum van Nepal. Er zijn vele tempels die je kunt bezichtigen. Kathmandu was in de jaren zestig en zeventig een populair trefpunt van hippies. Het is nog steeds de door reizigers meest bezochte plaats van Nepal. In de stadswijk Thamel is zeer veel budgetaccommodatie.

–, Pokhara

, In de wintermaanden kan het in Kathmandu soms nogal kil zijn. In Pokhara is het dan veel aangenamer. De natuur is hier erg mooi. Vanuit Pokhara starten verscheidene populaire wandelroutes door de Himalaya.

Thailand

–, Bangkok

, Bangkok is een van de goedkoopste bestemmingen om naar toe te vliegen vanuit West-Europa èn een goede plaats voor het kopen van voordelige tickets. Bovendien lopen alle wegen van Zuid- naar Noord-Thailand via Bangkok. Daarom zal je vrijwel zeker bij een rondreis door Zuidoost-Azië deze miljoenenstad bezoeken.

, In Kaosan-road en directe omgeving is alles wat je nodig hebt: accommodatie, restaurants, geldwisselkantoren, reisbureaus, boekwinkels (ook voor tweedehands boeken) en een postkantoor. Thailand trekt steeds meer bezoekers, waardoor de toeristen-scène van bars en winkels zich heeft uitgebreid naar de omringende straten. ’s Avonds overheerst er de dreun van popmuziek. Sommige cafés blijven de hele nacht open.

Het is opvallend dat er aan de andere zijde van de nabijgelegen tempel een nieuw toeristengebied ontstaat, dat er uitziet als het Kaosan-road van twintig jaar geleden. Inmiddels is een groot aantal guesthouses verhuisd naar dit, nog redelijk rustige, gebied.

–, Stranden in Zuid-Thailand

, In het zuiden van Thailand vind je verscheidene stranden die populair zijn bij budgetreizigers. Sommige mensen blijven er langere tijd. Je huurt er een eenvoudige bamboe-hut, waarin je een matras met een muskietennet hebt. De huur van de hut is doorgaans laag. Er wordt echter wel van je verwacht dat je meestal eet in het bijbehorende restaurant. Sommige van die restaurants zijn uitstekend en goedkoop, terwijl andere zich kenmerken door slecht eten, hoge prijzen en miezerige porties. Het beste kun je andere reizigers om goede adressen vragen.

, Tot de bekendste bestemmingen behoren de fraaie eilanden Ko Phangan en Ko Tao aan de oostkust (bereikbaar per boot vanuit Surat Thani) en het Phranang-strand aan de westkust (bereikbaar per boot vanuit Krabi).

Laos

–, Vang Vieng

, Dit plaatsje is uitgegroeid tot een populaire bestemming voor reizigers. Het ligt fraai aan een rivier, tussen krijtsteenkliffen, met tal van grotten die je kunt bezichtigen.

, In afgelopen jaren ontwikkelde Vang Vieng zich echter tot een echt 'party-centrum', met drijvende discotheken, grootschalige feesten en veel drugs. Eind 2012 heeft de regering hier de bezem doorgehaald. De drijvende discotheken zijn gesloten en op de rivier dobberen met een tractorband is nu verboden.

, Vang Vieng ligt halverwege Vientiane, de hoofdstad waar velen het land binnenkomen via de brug over de Mekongrivier, en Luang Prabang, het culturele centrum van Laos met zijn tientallen tempels en ontspannen sfeer. Ook passeer je Vang Vieng wanneer je vanuit Thailand over land via Laos naar Vietnam of China gaat.

Maleisië

–, Penang

, Penang is een eiland voor de westkust van Maleisië. Er is een brug- en veerbootverbinding met het vasteland. Op het eiland ligt de stad Georgetown. Deze interessante stad heeft een sterk Chinees karakter. Georgetown wordt om verschillende redenen heel veel door budgetreizigers bezocht: Er is een Thais consulaat waar je een visum voor Thailand kunt aanvragen, vanuit Georgetown kun je per schip oversteken naar Medan op Sumatra en de stad is een goede plek voor het kopen van voordelige vliegtickets.

, Chulia Street in Georgetown is te vergelijken met Kaosan-Road in Bangkok: accommodatie, restaurants, geldwisselkantoren, reisbureaus, boekwinkels (ook voor tweedehands boeken). Chulia Street is echter veel minder door het toerisme beïnvloed.

, Om geld te besparen nemen veel reizigers in Georgetown geen kamer maar een bed op een slaapzaal. Je deelt zo’n kamer met ongeveer vier anderen, waardoor je makkelijk met andere reizigers in contact komt.

Singapore

, Bij het rondreizen door Zuidoost-Azië kom je vroeg of laat in Singapore, een moderne ‘westerse’ stad in het hart van Azië. Het is een prima plaats om bijvoorbeeld je post en geld naar toe te laten sturen, een camera of een walkman te kopen, nieuwe of gebruikte reisgidsen aan te schaffen, de tandarts te bezoeken en reisinformatie van andere reizigers te verzamelen.

, Dit laatste komt omdat je als budgetreiziger in Singapore waarschijnlijk een bed op een slaapzaal zult nemen, want de kamers zijn er prijzig. Meestal wordt er gebruikgemaakt van stapelbedden, waardoor je met zo’n tien à vijftien mensen op een kamer verblijft. Voor enkele dagen is dit wel te doen. De budgetaccommodatie vind je vooral in de omgeving van Bencoolen Street en Selegie Road.

Indonesië

–, Maninjau-meer (Sumatra)

, In het midden van Sumatra ligt het Maninjau-meer. Dit is een kratermeer van 4x8 kilometer dat omgeven is door beboste heuvels. Het is een sfeervolle plek waar veel reizigers verscheidene dagen of weken blijven. Het beter bekende Toba-meer in Noord-Sumatra wordt steeds meer door reizigers gemeden omdat het georganiseerde toerisme er de overhand heeft gekregen.

–, Jokjakarta (Java)

, Deze interessante en vriendelijk aandoende stad ligt midden op Java en is zeer populair bij budgetreizigers. Er zijn verschillende bezienswaardigheden. Jokjakarta is echter vooral bekend als centrum van de batikkunst, waardoor het een prima plaats is voor het kopen van batikdoeken. Vlak bij het station is een aantal straten waar alle budgetaccommodatie geconcentreerd is.

–, Lovina (Bali)

, Dit langgerekte strandgebied in het noorden van Bali is de relaxte tegenhanger van Kuta in het zuiden, waar bars en disco's domineren. Lovina is niet alleen gericht op toerisme, maar heeft ook traditionele vissersdorpjes. Elke avond kun je toekijken hoe de kano's in zee worden geduwd voor de nachtelijke visvangst. `s Morgens vroeg kun je aan boord van een kano naar dolfijnen gaan kijken. Verder is Lovina een goede plek voor zwemmen, snorkelen, kletsen met mede-reizigers en uitlezen van al je boeken.

Ook in Lovina staan de ontwikkelingen echter niet stil. In Kalibukbuk, het dorpje waar alles begon, begint het georganiseerde toerisme, met grote hotels, de overhand te krijgen. Steeds meer reizigers kiezen nu voor het kleinschalige en authenthieke Anturan.

–, Gili Air, Gili Meno, Gili Trawangan (Lombok)

, Voor de noordwestkust van Lombok vind je drie koraaleilandjes die goed zouden passen in een plaatjesboek over de Zuidzee. Je komt er per boot vanuit Lombok. Veel reizigers brengen er enkele dagen tot enkele weken door. Sommigen van hen zijn onderweg naar of van Australië. Jonge rugzakkers kiezen meestal voor Gili Air en Gili Trawangan, met hun restaurants en cafés. Het rustige Gili Meno trekt vooral wat oudere reizigers aan.

Hongkong

, Veel reizigers komen China binnen via Hongkong en verlaten China ook weer op dezelfde manier. Daarom is deze stad een goede plaats om van andere reizigers de laatste informatie over China te horen. Ook kun je er eenvoudig en vrij snel een visum voor China krijgen. Bovendien heeft Hongkong het bijkomend voordeel dat het een van de goedkoopste plekken ter wereld is voor vliegtickets. Veel budgetreizigers verblijven er in ‘Chungking Mansions’, een concentratie van budgetaccommodatie in het Kowloon-district.