Eten

In sommige Aziatische landen kan het eten erg goed zijn. Dit is één van die dingen die het reizen er heel aangenaam maken. Wanneer je een vakantie hebt van enkele weken is het niet zo erg slecht te eten; thuis haal je de schade wel weer in. Bij een langere reis ga je echter niet even terug naar huis om daar lekker en gezond te dineren.

In verscheidene Aziatische landen eten de mensen met hun handen of met stokjes. Wanneer dit je niet aanspreekt kun je vrijwel altijd een lepel krijgen. Op bootreizen binnen Indonesië zal er echter geen lepel voorradig zijn. Zorg er eventueel voor dat je er zelf een bij je hebt.

In Nepal is het meeste eten nogal eentonig. Maar de hoofdstad Kathmandu heeft talloze restaurantjes met goed en goedkoop westers eten.

Ook van het eten in Noord-India (veel vleesgerechten) moet je niet te hoge verwachtingen hebben. Je kunt hiervoor het beste in Engeland, Maleisië of Singapore terecht!

Het karakteristieke eten van Zuid-India is de thali, een portie rijst met allerlei verschillende sauzen en gekookte groentes in een saus. Je krijgt er meestal ook een klein beetje yoghurt en een zoetig nagerecht bij. Het geheel wordt geserveerd op een metalen bord met vakken of een bananenblad. De portie rijst is meestal groot en de sauzen kun je zonder extra betaling zo vaak laten bijvullen als je wilt. De kwaliteit varieert van redelijk tot erg goed. Een thali kost je circa € 0,75!

Een ander typisch gerecht van Zuid-India is de marsala dosai: een kolossale maar heel dunne en knapperige pannenkoek met aardappel/groente-vulling, die meestal erg smakelijk is.

Wanneer het vegetarische eten van Zuid-India je gaat vervelen kun je naar Goa of Kovalam reizen. Daar eet je in de toeristenrestaurantjes gebakken vis met friet en salade, gevulde omelet, spaghetti, en andere internationale gerechten. Vergeleken met de kwaliteit zijn de prijzen laag. Meestal hebben ze ook wel enkele Indiase gerechten, die voordeliger zijn dan het internationale voedsel.

Het typische eten van Sri Lanka is de rice/curry. Het is hetzelfde als de Indiase thali, maar met een klein stukje vis of vlees. De kwaliteit is in het algemeen minder dan in India.

Als je in Sri-Lanka in een familiepension een kamer huurt kun je er ook eten. Het ontbijt is Europees en meestal heel uitgebreid. Als middag- of avondeten kun je ’rice/curry’ krijgen, maar het is compleet anders dan het eten in de restaurants. Meestal is het rijst met vis of vlees in een saus en allerlei verse en gekookte groentes, maar het kan ook bijvoorbeeld spaghetti zijn. In het algemeen zijn deze maaltijden ruim voldoende en heel smakelijk.

De toeristenrestaurantjes aan de stranden zijn vaak prijzig. Ook daar kun je, als je wilt, in de familiepensions te eten.

Als je van Chinese gerechten houdt, vind je het eten in Thailand vast heel lekker. Persoonlijk vind ik alleen al het eten een reden dit land te bezoeken. De porties zijn klein, daar staat tegenover dat ook de prijs laag is: ongeveer € 1,50. Je eet er in eenvoudige restaurantjes of bij eetstalletjes.’s Avonds staan er op veel plaatsen allerlei verschillende eetstalletjes bij elkaar met gemeenschappelijke tafeltjes en stoelen. Je kunt dan kiezen uit vele soorten gerechten. Zo’n nachtmarkt kan heel gezellig zijn.

Wanneer je in het zuiden van Thailand een strandhut huurt, eet je meestal in het restaurant dat er bijhoort. In feite verdient de eigenaar aan het eten, niet aan het onderdak. In deze restaurants bestaat het eten vaak uit niet al te best bereide Europese en Thaise gerechten.

Het eten in Laos, Cambodja en Vietnam lijkt vrij veel op dat in Thailand en is eveneens uitstekend te noemen.

Maleisië is naar mijn mening een van de beste landen ter wereld op culinair gebied. Je kunt er uitstekend en goedkoop Maleis, Chinees en Indiaas eten krijgen. De Maleise gerechten liggen kant en klaar in bakken. Je kunt kiezen wat je bij de rijst wilt hebben. Het is meestal heel smakelijk. Een lekker Indiaas (of Pakistaans?) gerecht is roti telor. Op een groot vel deeg wordt een ei uitgestreken. Daarna wordt het deeg opgevouwen en op een hete plaat gebakken. Je krijgt het opgediend met een curry-saus.

Ook in Maleisië heb je ’s avonds op allerlei plaatsen verschillende eetstalletjes bij elkaar met gemeenschappelijke tafeltjes en stoelen.

In Singapore kun je uitstekend Chinees en Indiaas eten. De prijzen liggen er iets hoger dan in Maleisië, maar toch is het goedkoop als je eet in de Hawker Centres. Een Hawker-Centre is een verzameling van vaste eetstalletjes met gemeenschappelijke tafeltjes en stoelen. Het leuke is dat je er met verschillende mensen kunt gaan eten, waarbij ieder iets anders neemt. De overheid oefent streng toezicht uit op de hygiène.

Indonesisch eten kun je het beste in Nederland. Met name in afgelegen streken in Indonesië kan de kost soms nogal smakeloos zijn. Het bekendste gerecht is de nasi campur: een bord rijst met een stukje vlees of vis en allerlei verschillende groentes. Als je jezelf kunt bedienen en dus veel groente kunt opscheppen, kan het best lekker zijn. Zo’n maaltijd kost soms niet meer dan circa € 0,75. Een ander bekend Indonesisch gerecht is de gado gado: koude groentes met ei waar pindasaus overheen gegoten wordt. Vaak is het erg lekker, maar soms oneetbaar.

Op toeristische plaatsen als het Toba-meer in Noord-Sumatra en Jogjakarta op Java vind je in de toeristen-restaurantjes spaghetti, bratkartoffeln (!) en andere internationale gerechten.

In China kunnen de gerechten op het platteland soms tegenvallen, omdat de mensen er eenvoudig eten. In de meeste grotere steden kun je echter uitstekend terecht.

De Filippijnen staan voor mij onderaan de culinaire ladder van Azië. Het eten ligt er meestal kant en klaar in bakken en is vaak smakeloos, vet en koud. In het noorden van Luzon heb ik het op enkele plaatsen echter redelijk getroffen.