Geld

Op steeds meer plekken is het mogelijk bij automaten geld op te nemen met je pinpas. Toch zijn er nog landen waar een pinpas of creditkaart niet of nauwelijks bruikbaar is en je beter voldoende contante dollars of euro’s bij je kunt hebben. Dit geldt onder andere voor:

–, Laos, waar je op veel plekken de grotere uitgaven, zoals hotelkamers, ook met euro's, dollars of Thaise baht kunt betalen.

–, Iran, waar je in wisselkantoren je dollars of euro's tegen de straatkoers kunt wisselen.

–, Myanmar (Birma), waar iedereen wisselt op de zwarte markt.

In de meeste Aziatische landen loont het niet de moeite je geld te wisselen op de zwarte markt. De koers die je er krijgt is nauwelijks hoger dan die in een bank of een wisselkantoor. Tot de weinige Aziatische landen waar je op de zwarte markt meer tot veel meer krijgt dan in een bank, behoren:

–, Iran: De door de regering vastgestelde officiële koers wordt zelfs door een aantal banken niet meer gehanteerd. De werkelijke koers is ruim 2,5 keer zoveel. Je kunt met je dollars, of euro’s, ook bij de wisselkantoren terecht, zodat je niet met straathandelaren hoeft te onderhandelen over de koers.

–, Myanmar (Birma): Sinds een aantal jaren zijn alle internationale banken uit Myanmar verdwenen. Wat overblijft zijn de overheidsbanken, die alleen wisselen tegen de door de regering vastgestelde koers. Er is echter een florerende zwarte markt waar je ongeveer twee keer zoveel voor je dollars krijgt. Waarschijnlijk word je al bij aankomst op het vliegveld benaderd met de vraag: ‘You wan change money?’. De bizarre verplichting dat je bij aankomst 300 dollar moest omruilen in 300 ‘foreign exchange certificates’ bestaat niet meer.