Hoe kom je in Azië?

Vreugde in Japan
Vreugde in Japan, ©Janek Mann from Edinburgh, UK

Vanuit Europa met de transsiberië Express

Vanuit je woonplaats kun je helemaal met de trein naar Peking. Het is de langste treinreis ter wereld, omgeven door een legendarische sfeer van romantiek en avontuur. De rit voert je dwars door het Euro-Aziatische continent, via plaatsen als Moskou, Jekaterinenburg, Novosibirsk en Irkutsk, waarbij tien tijdzones worden overbrugd. Onderweg hoor je telkens andere talen en je ziet de mensen veranderen van Europeaan in Aziaat.

Eenmaal in Peking aangekomen ben je in een prima uitgangspunt voor een tocht door China, waarbij je kunt uitkomen in Hongkong, maar ook helemaal over land via Vietnam en Laos en/of Cambodja naar Thailand kunt trekken.

Wanneer je met de Transsiberië Express naar Peking wilt moet je dit doen omwille van de treinreis, niet om geld te besparen. Naar Azië vliegen is goedkoper.

Ticket kopen in Nederland/België

Er zijn in Nederland en België veel verschillende tickets voor de Transsiberië Express te krijgen. Bij alle hieronder genoemde voorbeelden zijn de hotel¬overnachtingen en het visum voor Rusland inbegrepen in de prijs. Het eten in de trein moet je echter zelf betalen; reken hiervoor op zo’n € 10 per dag.

Hoe meer stops onderweg, des te hoger de prijs in verband met de hotelkosten. Onderbreking van de treinreis heeft zijn prettige kanten. Je kunt dan een nacht in een gewoon bed slapen, je douchen en eventueel je kleren wassen.

Bij alle tickets is het ook mogelijk naar Moskou te vliegen en van daaruit de trein te nemen. Dit scheelt 2 dagen en is vaak zo'n € 100 voordeliger. Ook bestaat de mogelijkheid vanuit Peking of Hongkong aansluitend terug te vliegen naar huis.

Wanneer je van plan bent met de Transsiberië Express te reizen, is het verstandig lange tijd van tevoren te reserveren. Vooral het traject van Moskou naar China is heel populair!

Het voordeligste treinkaartje gaat je ongeveer € 1200 (2p-hotelkamer) à € 1300 (1p-kamer) kosten. Je hebt één overnachting in Moskou. De dienstregeling voor de route om Mongolië heen zag er begin 2011 als volgt uit:

dag 1:, , Amsterdam, (vertrek op di)
dag 3:, , Moskou, , (a)
dag 4:, , Moskou, , (v)
dag 11:, , Peking, , (a)

De route via Mongolië is circa € 50 voordeliger en duurt een dag korter, maar je hebt dan wel een transitvisum voor dat land nodig.

Mongolië is een bestemming waar je niet dagelijks komt, dus uitstappen in de hoofdstad Ulan Bator kan aantrekkelijk zijn. Een ticket met twee overnachtingen in zowel Moskou, Irkutsk (Siberië) en Ulan Bator kost je ongeveer € 1500 (2p-hotelkamer) à € 1750 (1p-kamer). De dienstregeling:

dag 1:, , Amsterdam, (vertrek op vrijdag)
dag 3:, , Moskou, , (a)
dag 5:, , Moskou, , (v)
dag 9:, , Irkutsk, , (a)
dag 11:, , Irkutsk, , (v)
dag 12:, , Ulan Bator, (a)
dag 14:, , Ulan Bator, (v)
dag 15:, , Peking, , (a)

Op de hierboven geschetste voorbeelden zijn tal van varianten mogelijk. Bovendien zijn er ook trajecten mogelijk via de voormalige Sovjetrepublieken Kazachstan, Oezbekistan en Kirgizië. Hierbij volg je gedeeltelijk de oeroude zijderoute en doorkruis je het hele westen van China. Je kunt dan eventueel ook een bezoek aan steden als Samarkand, Dunhuang en Xian in het reisschema laten opnemen.

In plaats van naar Peking kun je ook per trein naar Wladiwostok en daar de boot naar Sakai Minato, aan de Japanse westkust, nemen. De bootverbinding is er alleen op de woensdag. Het kost je ongeveer € 2200 (2p-kamer) à € 2450 (1p-kamer) per persoon. Deze prijs is inclusief alle overnachtingen en de bootreis met maaltijden. Als bootreizen niet jouw ding zijn, heb je het alternatief om voor hetzelfde geld van Wladiwostok naar Japan te vliegen; er zijn circa 4 vluchten per week. De dienstregeling:

dag 1:, , Amsterdam, (v)
dag 3:, , Moskou, , (a)
dag 5:, , Moskou, , (v)
dag 9:, , Irkutsk, , (a)
dag 11:, , Irkutsk, , (v)
dag 14:, , Wladiwostok, (a)
dag 15:, , Wladiwostok, (v boot)
dag 17:, , Niigata/Fushiki, (a boot)

Vanaf Japan kun je ook met de boot terug naar het Aziatische vasteland.

Zo is er een wekelijkse verbinding tussen Osaka in Japan en Shanghai in China. Volgens een vrij recente dienstregeling vertrekt de boot elke dinsdag uit Osaka en elke zaterdag uit Shanghai. Deze 2-daagse reis zal je circa € 250 gaan kosten.

Een andere mogelijkheid is de dagelijkse bootverbinding tussen Shimonoseki, in het uiterste zuiden van Japan, en Pusan in Zuid-Korea. Reken op circa € 100 voor de nachtelijke oversteek.

Meer informatie over deze beroemde treinreis, met verwijzingen naar tal van reisbureau’s, vind je onder andere op de website:
–, transsiberie-express.startpagina.nl

Ticket kopen in China

Veel reizigers gaan vanuit China met de Transsiberië Express terug naar Europa. Je kunt het ticket in Peking krijgen bij:
–, CITS International Railway Ticket Office
International Hotel
Jianguo Men Nei Dajie, Beijing
Tel. 010-65120507 (vanuit Ned/Belg: 00861065120507)
(Het International Hotel ligt noordelijk van het centraal station: 10 minuten lopen, of metrohalte Dong Dan)

Vooral in de zomermaanden is het verstandig vroegtijdig te reserveren. Daarom is het wellicht beter na aankomst in China allereerst naar Peking te gaan en daar het Transsiberië ticket en de visa voor Rusland en Mongolië (niet nodig wanneer je om Mongolië heen reist) te regelen.

Ticket kopen in Hongkong

Een andere plaats voor het bemachtigen van een ticket voor de Transsiberië Express is Hongkong. Er zijn daar talrijke reisbureaus die dit verkopen. Je moet er echter alleen een ticket kopen als je tevens een reservering kunt krijgen, want anders moet je dat alsnog in Peking zien te regelen. Juist het krijgen van een reservering is het lastigste punt bij het reizen met de Transsiberië Express.