Vanuit Europa over land naar India

In de jaren ’60 en ’70 gingen veel budgetreizigers over land richting India, meestal in afgejakkerde en beschilderde Volkswagenbusjes. Hieraan kwam een eind door de Iraanse revolutie. Sinds de jaren negentig is Iran weer toegankelijk voor toeristen en behoort deze route opnieuw tot de mogelijkheden. Het is een heel aantrekkelijke reis, omdat hij door tal van fascinerende landen leidt.

Als je van plan bent over land naar India te gaan moet je allereerst een visum voor Iran aanvragen. Dit levert bij een georganiseerde groepsreis geen problemen op, maar individuele aanvragen zijn lastiger. De ambasade stuurt de aanvraag door naar Iran, waardoor de afhandeling circa 14 dagen vergt. Ook de Iraanse ambassades in andere landen sturen de papieren door naar Teheran.

Wanneer je eenmaal het visum voor Iran hebt, kun je de visa voor Pakistan en India aanvragen.

Wat betreft het transport kun je op minstens drie manieren over land naar India:
–, Per auto of motor. Een nadeel hiervan is, dat je ook op dezelfde manier weer terug moet naar huis. Het is namelijk niet mogelijk in India je voertuig te verkopen of achter te laten.
–, Per fiets, als je gewend bent aan lange afstanden.
–, Per bus en trein. Dit is wellicht het eenvoudigst.

Hoe loopt de route naar India?

Het eerste traject voert je via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië en Bulgarije naar Istanbul. Er zijn allerlei mogelijkheden deze afstand te overbruggen:

–, Je kunt met de trein. Eerst reis je naar München. Van daaruit vertrekt de Instanbul Express of de Rhein Express, die via Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Bulgarije naar Instanbul gaat. Zie Trein voor informatie over het kopen van treinkaartjes naar het buitenland.

–, Je kunt met de bus. Er gaat echter al jaren geen rechtstreekse bus meer naar Istanbul. De verbinding werd verbroken door de burgeroorlog in het voormalig Joegoslavië. Een nieuwe lijn opzetten wordt financieel niet interessant gevonden omdat vliegen nu veel goedkoper is. Je zou bij Turkse reisbureaus kunnen informeren naar charterbussen naar Istanbul. Wel kun je de afstand in etappes overbruggen. Eerst naar Boedapest. Dit ticket (20 uur reistijd, €35 buiten juli/augustus) wordt verkocht door Eurolines: zie Bus voor de adresgegevens. Vervolgens neem je de bus van Boedapest naar Sofia (12 uur reistijd, €46) en tot slot een bus van Sofia naar Instanbul (10 uur reistijd, €26).

–, Je kunt met iemand meerijden via een liftcentrale. Naar Istanbul gaat je dit vanuit Nederland minimaal € 100 kosten voor de kilometervergoeding die je aan degene betaalt met wie je meerijdt. Diverse liftcentrales staan vermeld bij Liften.

–, Naar Istanbul vliegen is het eenvoudigst. Een enkele reis is soms mogelijk voor minder dan € 90.

Vanaf Istanbul voert het traject via steden als Ankara, Sivas en Erzincan naar de grensplaats Dogubayazit. Het busvervoer in Turkije is bijzonder goed georganiseerd, met comfortabele, snelle en goedkope expresbussen. Overal vind je voordelige pensions en hotels. Bovendien zal je ontdekken dat de Turken opmerkelijk behulpzaam en heel gastvrij zijn. Houd er wel rekening mee dat je in het oosten van Turkije, het gebied waar de Koerden autonomie willen, zult worden geconfronteerd met de aanwezigheid van het leger en vele paspoortcontroles.

De tocht door Iran is probleemloos, zolang je geen Amerikaan bent. De mensen in dit land zijn buitengewoon vriendelijk en zullen overal contact met je zoeken. Vaak worden reizigers er uitgenodigd voor de maaltijd of een overnachting. Je reis loopt via de steden Tabriz, Teheran, Isfahan, Yazd, Kerman en Zahedan. Door de grote afstanden zal je waarschijnlijk veel tijd in bussen doorbrengen. Je vindt in dit land prima en voordelig openbaar vervoer en goedkoop onderdak.

Onder het huidige strenge regime trekt Iran echter weinig toeristen aan. Tijdens het aanpassen en herschrijven van dit boek liep de politieke spanning tussen Iran en de internationale gemeenschap steeds meer op en werd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken een bezoek aan Iran afgeraden. De bij reizigers populaire hotels en restaurants waren vrijwel leeg. Het is raadzaam op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken te kijken naar de veiligheidssituatie van het moment:
www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz (rubriek ‘Reisadviezen’)
www.diplomatie.belgium.be (rubriek ‘Reisadviezen’)

Eenmaal in Pakistan heb je volop mogelijkheden de trein te nemen. Met een studentenkaart krijg je er 50% korting. De reis gaat via Taftan, Quetta en Sukkur naar Lahore, in het noorden. Ook hier zal je weinig uitgeven aan onderdak, eten en transport. In tegenstelling tot India is Pakistan nauwelijks toeristisch, terwijl het toch een interessant land is met een gastvrije bevolking.

Ten slotte kom je via de grensovergang Lahore/Amritsar India binnen, door vrijwel alle Azië-veteranen beschouwd als het meest fascinerende land van de hele regio. Door de uitgestrektheid van India, de lengte van de toegestane verblijfsduur (3 maanden) èn het lage prijsniveau is het een bijzonder geschikt land voor een langer verblijf.

Vanuit India kun je allerlei kanten op:
–, Over land naar Nepal.
–, Naar Trivandrum of Tiruchirappalli in het zuiden van India, om van daaruit naar Sri-Lanka te vliegen.
–, Vanuit Calcutta per vliegtuig naar Bangkok in Thailand, om van daaruit door Zuidoost-Azië te gaan trekken.

Reacties

Hallo, ik ben voornemens om in april 2014 naar India/Nepal te fietsen. Nu weet ik niet wanneer ik in een land aankom dus visa regelen in Nederland lijkt me lastig.De mogelijkheid is er om in het land waar je bent een visum te aan te vragen. Alleen kan dat ook bij een grotere plaats dicht bij de grens? Gaat vooral om Turkije en Iran. Want je moet na de aanvraag geloof ik binnen veertien dagen het land in reizen. Als ik bijv. in Teheran een visum aanvraag voor Pakistan ben ik nooit op tijd bij de grens. En bestaat er ook een mogelijkheid om via de noordkant te reizen? Via Kazachstan en een stuk China. Afghanistan is te gevaarlijk en kom je niet eens in denk ik. Alvast bedankt voor de antwoorden.

Er is een wekelijkse trein van Ankara naar Teheran , de Trans Asia Ekspres , die er twee en een halve dag over doet. Vertrek Ankara: woensdag 10:25 , aankomst Teheran: vrijdag 20:20. Voor meer onformatie:www.seat61.com/iran

<p>Dank voor deze aanvullende informatie over de trein van Ankara in Turkije naar Teheran in Iran.</p>