Veiligheid

Over de veiligheid hoef je je in de meeste Aziatische landen geen grote zorgen te maken. Wanneer je goed op je spullen past en je gezonde verstand gebruikt zal je weinig problemen hebben.

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken kun je kijken naar de situatie van het moment:
www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz (rubriek ‘Reisadviezen’)
www.diplomatie.belgium.be (rubriek ‘Reisadviezen’)

Tijdens het aanpassen van dit boek werd het afgeraden om te reizen in de volgende landen of gebieden:
–, Afghanistan
–, Indonesië: de gebieden Puncak Jaya en Timika in Papua.
–, Irak
–, Iran
–, Jemen
–, Pakistan: de Federally Administered Tribal Areas (FATA) en de provincies Baluchistan en Khyber Pakhtunkhwa (de voormalige North West Frontier Province)
–, Syrië
–, Thailand: de zuidelijke provincies Pattani, Yala, Narathiwat en Songkhla
–, Turkije: het zuidoosten van het land.

De veiligheidssituatie in Nepal is inmiddels aanzienlijk verbeterd door het vredesproces tussen de verschillende partijen.

Ook Cambodja is veilig, en als gevolg hiervan in toenemende mate populair bij reizigers. Wel kun je in sommige delen van het land beter op de paden blijven vanwege nog niet opgeruimde mijnenvelden.

De Filippijnen hebben al jaren de reputatie dat je er goed moet oppassen. De boeven hebben er allerlei handigheidjes je van je bezittingen af te helpen. Een van de methoden is je een drankje of een hapje te geven met een verdovend middel er in. Een andere truc is je vriendelijk aan te spreken en mee te lokken naar een plaats waar je met hulp van vrienden wordt beroofd, soms onder bedreiging van een vuurwapen. Pas vooral goed op in Manilla en vermijd er de donkere steegjes. Een andere stad waar je voorzichtig moet zijn is Baguio. De bekendste stranden zijn Puerto Galera en Boracay. Hier komt het regelmatig voor dat wordt ingebroken in strandbungalows.

Verder dien je in Azië met name voorzichtig te zijn in de grote steden, zoals Bangkok, Jakarta en Ho Chi Minh City. In mensenmenigten en in volle stadsbussen zijn veel zakkenrollers actief. Regelmatig komt het in dit soort steden voor dat iemands schoudertas of heuptasje (dat over de kleren wordt gedragen) wordt afgerukt.

Waar je in Azië ook voor moet uitkijken zijn andere reizigers. Er zijn mensen die volkomen platzak zijn en dringend om geld verlegen zitten. Wees vooral voorzichtig op plaatsen waar buitenlanders maandenlang verblijven, vooral als er drugs worden gebruikt. Een voorbeeld zijn Chapora en Anjuna, in Goa aan de westkust van India, waar diefstal door andere reizigers regelmatig voorkomt.

Als je veel geld bij je hebt, is het niet verstandig dit aan andere reizigers te vertellen.