Verblijf ter plekke

Contact met de bevolking

In de meeste Aziatische landen zoeken de mensen snel toenadering tot je waardoor je makkelijk contacten legt. Veel gesprekken zijn echter nogal oppervlakkig. Ze bestaan vaak uit het beantwoorden van steeds dezelfde soort vragen:

–, What is your name?
–, What is your country?
–, What is your profession?
–, How much money do you earn?
–, Are you married? Why not married???

Vooral de studenten in Indonesië die Engels willen leren zijn heel goed in het stellen van dit soort standaardvragen. Ik heb er een lesboekje gezien waar de bovenstaande vragen, uitgezonderd ‘why not married?’, zelfs letterlijk in stonden! Soms gaat het beantwoorden van deze vragen wel eens vervelen.

Houd er rekening mee dat je in landen als China en India in dorpen en steden waar bijna geen buitenlanders komen door de bevolking zult worden aangestaard alsof je een Marsmannetje bent. Wanneer tientallen mensen je uiterst verwonderd met onbeweeglijke blik bekijken gaat het wel eens op de zenuwen werken.

Toch zal je merken dat de bevolking op de meeste plaatsen in Azië erg prettig in de omgang is. In landen als Thailand, Maleisië en Indonesië lachen de mensen veel, waardoor deze landen een heel vriendelijke uitstraling hebben.

In de meeste Aziatische landen kun je prima met Engels terecht. Deze taal is in Azië populair. Met name geldt dit voor landen die een Engelse of Amerikaanse kolonie waren, zoals India, Sri-Lanka, Maleisië, Singapore, de Filippijnen en Hongkong. Een groot deel van de bevolking spreekt er Engels.

Ook in de meeste andere Aziatische landen kom je met Engels een heel eind, omdat op de scholen Engelse les wordt gegeven. De meeste studenten kunnen daarom redelijk Engels spreken en op toeristische plaatsen zal bijna iedereen voldoende Engels verstaan.

In Indonesië spreken sommige oudere mensen nog Nederlands. Je kunt jezelf in Indonesië heel geliefd maken door de nationale taal van Indonesië te leren: Bahasa Indonesia. Je zult dan ook veel meer in contact komen met de gewone mensen. Bahasa Indonesia is gemakkelijk te leren. In Indonesië kun je voor enkele euro’s een lesboek kopen en de bevolking zal je enthousiast helpen met het leren van hun taal!

In China zal je soms je handen en voeten moeten gebruiken als je geen Chinees spreekt. Hoewel steeds meer Chinezen de Engelse taal heel goed beheersen, spreekt de overgrote meerderheid geen Engels, of Engels met een accent dat bijna niet te verstaan is. Ze kennen een paar uit het hoofd geleerde zinnetjes, maar hebben als je wat vraagt meestal geen idee. Ga ervan uit dat de taal er bijna overal problemen kan opleveren.

Er zijn in China verschillende Chinese dialecten die heel sterk van elkaar verschillen. Wanneer je Chinees wilt leren kun je het beste kiezen voor de officiële nationale taal: Mandarijnenchinees, dat door 70% van de bevolking wordt gesproken. Plaatsen om Mandarijnenchinees te leren zijn onder andere:
–, Hongkong: Chinese University.
–, Kanton: ‘Chinese Language Centre’ van de Zhongshan universiteit. Vanuit Hongkong ben je per trein in minder dan drie uur in Kanton.
–, Taiwan
–, Peking

Taiwan en Peking zijn waarschijnlijk het beste, omdat in het gebied van Hongkong en Kanton in feite Kantonnees wordt gesproken.