Eten en drinken

Eten en drinken op de Azoren
Etene n drinken op de Azoren, ©Guillaume Baviere

Fijnproevers komen echt wel aan hun trekken op de Azoren. Elk eiland heeft zijn eigen gerechten en specialiteiten waar ze terecht trots op mogen zijn. De vele verse vissoorten die recht uit de zee komen en omgetoverd worden tot een tongstrelend gerecht zullen de echte Bourgondiër zeker bekoren. Proef ook van de vele soorten kaas. Elk eiland beweert dat hun kaas de beste is. Aan uw smaakpapillen om te bepalen wie gelijk heeft! Ook de witte en rode wijnen van voornamelijk de Verdelhodruif zijn van een uitstekende kwaliteit en komen meestal van het eiland Pico. Avontuurlijke eters willen zeker eens de çavaco, lapas of de cracas proberen. Schelp- en schaaldieren die meesterlijk worden klaargemaakt en typisch zijn voor de Azoren. Een ander typisch gerecht uit Furnas op São Miguel is bijvoorbeeld de ‘Cozida’. Een stoofpot die verschillende vleessoorten en groenten bevat die ondergronds wordt klaargemaakt. Er wordt een put gegraven in de vulkanisch opgewarmde grond. De pot wordt er in geplaatst en de kuil wordt weer dichtgemaakt. Een 6 tal uur later heb je een smaakvol stoofpotje. ‘Bolo Lêvedo’, een zoet plat broodje wordt gegeten bij elk gerecht. Met boter, honing of confituur heb je met dit broodje een prima ontbijt. Ananas, thee, likeuren, bereide vleeswaren en boter zijn nog enkele andere zaken die zeker een culinaire inspectie waard zijn. Ga zeker uit eten op de Azoren. Heel veel familiale eettempeltjes verwennen u met de typische gastvrije stijl. Voor het geld moet je het zeker niet laten. Uit eten is een stuk goedkoper dan in Nederland of België. Zo betaal je voor een fles water zo’n 80 eurocent en een frisdrank, pils of koffie kost al niet veel meer. ‘Bom apetite’