Maratea ‘parel aan de Thyrrheense Zee’

Maratea © Mozzecork
Maratea © Mozzecork

Aan de golf van Policastro, ongeveer drie uur rijden ten zuiden van Napels ligt Maratea.

Maratea wordt wel de stad van de 44 kerken genoemd vanwege de vele kerken, kapelletjes en kloosters gebouwd in verschillende tijdperken en stijlen. Maratea bestaat uit twee delen; Maratea superiore, de oude vestingstad met veel kleine straatjes en nauwe steegjes op de berghelling van de Monte San Biagio, en Maratea Inferiore aan de kust met kleine strandjes en een kleine schilderachtige haven. Vanaf zee is Maratea superiore niet zichtbaar. Dit is geen toeval, zo konden piraten vanaf zee de stad niet zien.

De kust van Maratea is een van de mooiste van de golf van Policastro, de kust wordt gekenmerkt door steile kliffen, parelwitte verscholen strandjes die soms te voet, soms per auto en soms per boot te bereiken zijn. De bekendste stranden zijn: Acquafredda, Fiumicello, Santavenere, Marina en Castocucco. De hoge panoramaweg biedt een mooi uitzicht op de diepblauwe zee met de vele inhammen. Deze kust kent verschillende grotten die alleen per boot bereikbaar zijn. De Grotta delle Meraviglie is wel via land bereikbaar. Het is een kleine druipsteengrot (slechts 70m2) maar met bijzondere stalactieten en stalagmieten (in de vorm van spaghetti!). De grot werd in 1929 ontdekt toen men bezig was met de aanleg van de weg de S.S.18, de ingang van de grot ligt ook aan die weg.

De grot is in de zomer te bezichtigen, u kunt contact opnemen met: Cooperativa Mar-Ar-Ethea, Tel. +39.0973.876338.

Net als op de Corcovado in Rio de Janeiro, waakt ook hier een beeld van Christus over het dorp. Het 22 m hoge beeld van ‘Il Redentore’ (De Verlosser) staat op de top van de Monte San Biagio (624 m). Hier hebt u een schitterend uitzicht over de kust van Campanië, Basilicata en Calabrië. Met zijn 22 meter hoogte, is ‘Il Redentore’ het grootste beeld van Europa en het op een na grootste in de wereld. Het beeld werd in 1963 gemaakt door Bruno Innocenti en staat sinds 1965 op deze plek.

Vlak bij het beeld is het 6e eeuwse Santuario di San Biagio gebouwd op restanten van een oude tempel van Minerva. In de eerste week van mei wordt het feest van deze heilige gevierd, de festiviteiten duren maar liefst een hele week.

Rivello

Dicht bij Maratea, in het binnenland, ligt Rivello. Rivello is een schilderachtig dorp en is prachtig gelegen op een rotsrichel met uitzicht over de hele vallei van de Noce. Rivello heeft een interessante geschiedenis. Eerst woonden er Byzantijnse monniken. In de 6e eeuw kwamen de Longobarden en die wilden Rivello vanwege zijn strategische positie. Men kon het echter niet eens worden en daarom werd Rivello in tweeën gedeeld; het lagergelegen gedeelte was voor de Byzantijnen, het hoger gelegen gedeelte voor de Longobarden. Deze tweedeling is nog terug te vinden in de architectuur, zo waren er tot de 17e eeuw twee kerken, een Latijnse, de Santa Maria Maggiore en een Grieks-orthodoxe, de San Nicola.