Chiese Rupestri (‘Rotskerken’)

Santa Maria de Idris en Giovanni in Monterrone
Santa Maria de Idris en Giovanni in Monterrone

De Sassi worden gedomineerd door in de rotsen uitgehouwen kerken, sommigen bevinden zich helemaal onder de grond, anderen werden deels uitgegraven en vergroot met een aanbouw. Sommige kerken zijn slechts enkele vierkante meters groot. In veel van deze kerken zijn fresco’s van artistieke waarde te vinden. Circa 150 grotkerken in Matera en omgeving zijn herontdekt en een aantal daarvan is opengesteld voor publiek.

Santa Lucia alle Malve

Santa Lucia alle Malve ligt aan de rand van het ravijn en gaat terug tot de eerste vestiging van Byzantijnse monniken in Matera in het jaar 800. De fresco’s dateren uit de 12e tot de 17e eeuw. Het was het eerste klooster van de Benedictijnse Orde voor vrouwen en was tevens het belangrijkste klooster in Matera. De buitenkant strekt zich uit langs de rotswand en heeft een aantal ingangen die toegang geven tot grotten. De ingang van de kerk herkent u door grote blokken tufsteen. Aan het einde van de 13e eeuw trokken de nonnen weg uit dit klooster omdat het te vochtig en te donker was, maar de kerk bleef nog eeuwen lang dienst doen. Er is nog een aantal fresco’s, waaronder de Madonna del Latte (Maria die Jezus aan het voeden is), bewaard gebleven maar de meesten zijn geruïneerd door de vochtigheid in de kerk.

San Pietro Barisano

San Pietro Barisano is de grootste grotkerk in Matera. De kerk is een perfect voorbeeld van de typische architectuur van de Sassi. De gevel is in tufsteen en dateert van 1755, de rest van de kerk is uitgehakt in een rots. De oorspronkelijke kerk dateert van de 12e of 13e eeuw. In de 15e en 16e eeuw werd de kerk vergroot, aan weerszijden van de grot werden er kapelletjes gemaakt. Van deze kapellen is alleen de kapel overgebleven bij het tweede altaar achter in de kerk. In de ondergrondse gewelven werden priesters begraven in nissen uitgehakt in de rots. Pas als de lijken ontbonden waren, werden ze weggehaald.

Tegenwoordig worden er vaak concerten in de kerk gegeven, worden er lezingen gehouden en is de kerk zelfs te huur voor congressen.

Santa Maria de Idris en Giovanni in Monterrone

De rots die uitsteekt in de Sasso Caveoso, de Monte Errone, herbergt maar liefst twee kerken, de Santa Maria de Idris en de Giovanni in Monterrone. De Santa Maria de Idris dateert van de 14e of 15e eeuw. De gevel van de kerk is strak, simpel en nauwelijks gedecoreerd. In de kerk is een aantal fresco’s te bewonderen waaronder één boven het altaar van Maria en Jezus. De naam Idris komt uit het Grieks ‘Odigitria’ en betekent ‘gids van het leven’ of verwijst naar het water (‘hydriae’) dat er in de kerk was.

Via een doorgang links van het altaar is de crypte van San Giovanni in Monterrone bereikbaar, voeger was dit een doopkapel, later een begraafplaats. Ook hier zijn een paar mooie fresco’s te zien uit de 12de -17de eeuw.