Overige kerken

Kathedraal van Matera
Kathedraal van Matera

De Kathedraal (il Duomo)

De kathedraal van Matera ligt op een hoge rots op de grens van de Sasso Caveoso en de Sasso Barisano. Vanaf het plein hebt u een mooi uitzicht op de Sasso Barisano.

De bisschop van Matera liet de kathedraal tussen 1230 en 1270 bouwen op de plek waar vroeger de Sant’Eustachio kerk stond. De buitenkant in Romaans-apulische stijl is bewaard gebleven, het interieur is in barokstijl (18e eeuw) veranderd. Momenteel staat de kathedraal in de steigers en kan de kerk niet bezichtigd worden en is ook de buitenkant maar deels te zien.

De voorgevel bestaat uit 3 delen met een mooi roosvenster en een galerij. Het roosvenster symboliseert het rad van fortuin. Om dit venster staan 4 figuren, alleen de figuur boven is duidelijk, dit is de aartsengel Michael die de draak doodt. Van de 2 figuren aan weerszijden die het venster lijken te ondersteunen, heeft de linker figuur eenvoudigere kleding aan dan de rechter figuur. De figuur beneden echter lijkt wel van adel. Het zou kunnen zijn dat deze figuren de verschillende sociale klassen vertegenwoordigen of ze symboliseren de wispelturigheid van het lot omdat ze rond het rad van fortuin staan.

De galerij boven het roosvenster bestaat uit 12 zuilen en men denkt dat deze de 12 apostelen illustreren. De 2 lage delen van de voorgevel hebben elk 4 zuilen en deze zouden dan de 4 evangelisten symboliseren.

Boven de ingang is een beeld van de Madonna met kind en links en rechts staan Petrus en Paulus.

Aan de andere kant van de kathedraal is een deur die grote historische waarde heeft. Dit zou de deur zijn waardoor Graaf Gian Carlo Tramontano, de graaf die het kasteel in Matera liet bouwen, op 29 december 1514 vluchtte om aan zijn moordenaars te ontkomen. Deze vlucht was overigens tevergeefs, de graaf werd afgeslacht.

De campanile (klokkentoren) is 52 meter hoog en is een goed referentiepunt als men ronddwaalt in de Sassi. De klokkentoren is in zijn oorspronkelijke stijl teruggebracht maar onduidelijk is wanneer dit gebeurd is.

Binnen zijn een Madonna in Byzantijse stijl, een 16e eeuwse Napolitaanse kribbe en een aantal mooie 15e eeuwse koorbanken te bewonderen. De Madonna in Byzantijnse stijl dateert uit 1270 en wordt Madonna della Bruna (bruine Madonna) genoemd. Elk jaar wordt op 2 juli het feest gevierd van Madonna della Bruna.

San Francesco d’Assisi

Deze kerk is gebouwd boven op een oude grotkerk, die ook nu nog te bezichtigen is en waar een mooie fresco te zien is van het bezoek dat Paus Urbanus II aan Matera bracht in 1093. Het verhaal gaat dat ook Franciscus van Assisi aan deze kerk een bezoek heeft gebracht. Halverwege de 13e eeuw werd begonnen met de bouw van de huidige kerk en deze werd in de 15e eeuw voltooid. De mooie barokke voorgevel dateert echter uit de 18e eeuw. De kerk heeft een enkel schip met aan weerszijden kleine kappelletjes. Bezienswaardig is het polyptiek (veelluik) dat uit 9 delen bestaat en waarschijnlijk gemaakt is door Lazzaro Bastinai of door Bartolomea Vivarini, allebei schilders uit de 16e eeuw. In het midden zit Maria met Jezus op een troon, omringd door heiligen. De rijkheid aan details in het bijzonder van de kleding maken het werk heel waardevol.

Kerk San Giovanni Battista

Deze kerk werd in 1233 in Romaans-apulische stijl gebouwd. Het was de eerste kerk die buiten de stadsmuren werd gebouwd. Het schijnt dat aartsbisschop Andrea een kloostergemeenschap uit Palestina hier naar toe heeft gebracht, binnen in de kerk is hier een inscriptie van. In 1480 trokken de monniken uit het klooster vanwege het Turkse gevaar (de Ottomanen hadden het Apulische Otranto bereikt) omdat ze bang waren dat ze buiten de stadsmuren niet goed beschermd waren. Pas in 1695 werd het klooster weer in gebruik genomen. In 1793 werd de kerk gerestaureerd in verbouwd omdat ook de koepel was ingestort.

Het roosvenster wordt geflankeerd door zuiltjes met dierenmotieven. Boven in de timpaan is een engel afgebeeld die over de kerk waakt en lager zijn olifanten afgebeeld. De kerk heeft de vorm van een Latijns kruis met drie schepen en de kapitelen van de 4-delige zuilen zijn allemaal anders versierd.

Ook in deze kerk, net als bij de kathedraal wordt er verwezen naar de moord op graaf Tramontano; op een van de zuilen in de kerk staat DIE 29 DEC ... INTERFECTUS EST COMES (gedood op de dag 29 december).