Sassi

De 'Sassi'
De 'Sassi'

Onder de Civita, de oude stad op de top van de heuvel, liggen de Sassi verspreid over twee wijken op de hellingen langs het ravijn Gravina di Matera. In het noorden de Sasso Barisano en in het zuiden de Sasso Caveoso. Deze laatste wijk bestaat uit vele grotwoningen en in de rotsen uitgehouwen kerken en is het interessants. Er zijn ontelbare straatjes, steegjes, trappen en pleintjes. Huizen waren zodanig in de rotsen uitgehouwen dat de daken dienst deden als straten. Resultaat een doolhof, een schitterend beeld. ‘s Avonds zijn de Sassi prachtig verlicht en verandert de stad in een sprookje.

De Sassi kunt u het best te voet verkennen. U kunt uw wandeling beginnen op het Piazza Pascoli. Naast het Museo Nazionale d’Arte Medievale e Moderna is een uitzichtpunt waar u een prachtig uitzicht hebt over de Sasso Caveoso. U wandelt langs het museum naar beneden. U kunt een plattegrond meenemen maar leuker is het om u te laten verrassen door de wirwar van straatjes. Bovendien staan er overal bordjes met de belangrijkste bezienswaardigheden, dus echt verdwalen is moeilijk.

Een andere mogelijkheid is om uw wandeling te beginnen op het Piazza Vittoria Venezia, ook daar is een uitzichtpunt waar u een mooi zicht hebt over de Sasso Barisano. Vanaf het plein neemt u de straat die naar de kathedraal loopt, na de kathedraal daalt u af naar beneden naar de Strada Panoramica, ook wel Via Madonna della Virtù genaamd waar u aan de ene kant over de Gravina kijkt en aan de andere kant over de Sassi.

Hoewel Matera nog niet bij het grote publiek ontdekt is, wordt het steeds toeristischer, de oude grotwoningen zijn en worden op grote schaal opgeknapt en overal komen hotels en B&B’s.

Er zijn verschillende grotwoningen te bezichtigen:
C`era una volta, Via Fiorentini nr. 251, Sasso Barisano Matera
Casa Grotta di Vico Solitario, Vicinato di Vico solitario 1, Sasso Caveoso, Matera
Casa grotta del Casalnuovo, Via Casalnuovo, Sasso Caveoso, Matera