Melfi

Porta Venosina © Generale Lee
Porta Venosina © Generale Lee

Melfi ligt aan de voet van de uitgedoofde vulkaan Vulture (1326 m). Het stadje wordt nog altijd omringd door de stadsmuren met torens grotendeels gebouwd door de Normandiërs maar in de loop der eeuwen steeds gerestaureerd of uitgebreid. De stadsmuren waren meer dan vier km lang. Vele belegeringen en aardbevingen, waaronder die van 1930, hebben er wel voor gezorgd dat de muren aanzienlijke schade hebben opgelopen. De belangrijkste stadspoort is de Porta Venosina, gebouwd in de tijd van Frederik II, de poort werd zo genoemd omdat deze poort toegang gaf tot de weg naar Venosa. De oude stad staat in schril contrast met de moderne industrie waaronder de fabrieken van Barilla (pasta), en Fiat gebouwd in de jaren 1991-1993. In de Fiat-fabrieken werken maar liefst 7000 mensen, per jaar worden er 450.000 auto’s geproduceerd (de Fiat Punto en de Lancia Y).

Melfi is een van de stadjes in het Vulture vulkaan gebied waar de wijn Aglianico del Vulture, een DOC wijn, geproduceerd wordt. Deze wijn wordt beschouwd als een van de beste wijnen van Italië. Een ander typisch product van deze streek is de marroncino (kastanje) die voor veel recepten gebruikt wordt waaronder kastanje-ijs.

Net buiten het centrum ligt het kasteel dat uitkijkt op de stad, het kasteel werd eind 13e eeuw gebouwd door de Normandiërs en later in opdracht van Frederik II herbouwd. Frederik II kwam hier vaak, dit was zijn geliefde kasteel. In 1231 stelde Frederik II hier de Constitutiones Melphitanae op, de eerste middeleeuwse wetgeving, een fundamenteel werk in de geschiedenis van de wetgeving. Frederik II koos Melfi omdat dit de plaats was waar zijn voorouders twee eeuwen eerder begonnen aan de verovering van Zuid-Italië en Sicilië. Ondanks de aardbevingen zijn de gracht en de zeven torens nog in tact.

In 1847 verbleef de Engelse kunstenaar Edward Lear in Melfi. Hij beschreef het kasteel als volgt: ‘Het heeft sombere poorten, donkere binnenplaatsen, massieve torens, alles wat nodig is voor een de romaanse feodale burcht. Maar binnen, verandert alles. Prachtige zalen, vergulde spiegels, de volle pracht van de aristocratische Italiaanse stijl'. Wel klaagde hij over de vreselijke geluiden uit de gang naast zijn kamer, hij vermoedde dat het om een geest ging van een oude Normandier...

Tegenwoordig biedt het kasteel onderdak aan het Museo archeologico nazionale del Melfese waar archeologische vondsten worden tentoongesteld waaronder een Romeinse sarcofaag uit de 2e eeuw na Chr. die gevonden is in Rapolla maar afkomstig is uit Klein-Azië.

Museo archeologico nazionale del Melfese, Via Castello, dagelijks geopend, behalve maandagochtend.

De Duomo is gebouwd in de 11e eeuw in opdracht van Robert Guiscard maar vanwege vele aardbevingen is van de oorspronkelijke kerk niet zoveel over met uitzondering van de campanile (klokkentoren). De kerk heeft nu een barok uiterlijk. Binnen kunt u een prachtig 13e eeuws fresco bewonderen van de Madonna met kind.

De Chiesa Rupestre Santa Margarita (rotskerk) stamt uit circa 300 na Chr maar werd in de 13e eeuw verbouwd. De kerk heeft een enkel schip en op de muren zijn mooie fresco’s te zien waaronder een fresco van de vrouw en de zoon van Frederik II afgebeeld in kleding voor de valkenjacht. De valkenjacht is in deze omgeving nog steeds populair is. Het laatste weekend van oktober wordt in Melfi elk jaar het internationaal festival van de valkenjacht gehouden.

Laghi di Monticchio

In de krater van de vulkaan liggen de meren van Monticchio; het Lago Grande (grote meer) en het Lago Piccolo (kleine meer). De Abbazia San Michele spiegelt mooi in het Lago Piccolo. Deze abdij werd opgericht door de benedictijner monniken rond grotten die door Basiliaanse monniken werden bewoond en biedt een mooi uitzicht over de meren.

In Rionero in Vulture kan de top van de vulkaan beklommen worden.