Metapontum

Strand van Metapontum © Mateola
Strand van Metapontum © Mateola

Metapontum ligt aan de Ionische kust op een vruchtbare vlakte tussen de rivieren Bradano en Basente en maakt deel uit van de gemeente Bernalda. Metapontum is tegenwoordig vooral een badplaats met mooie zandstranden, een geliefde strandbestemming bij Italiaanse toeristen. Metapontum biedt veel restaurants, hotels, discotheken in de openlucht en een aquapark (Aquazzura).

Metapontum is tussen de 7e en 8e eeuw v Chr door Grieken afkomstig van de Peloponessus – de Archaeërs – gesticht. Volgens overlevering werd de stad gesticht door Metabos, Metapontum heette ook eerst Metabos, naar een held uit de Trojaanse oorlog. Al gauw werd Metapontum een van de belangrijkste steden van de Magna Grecia (Groot Griekenland) vanwege vooral de export van graan. Een gouden graanstengel werd vaak afgebeeld op munten en werd het symbool van de stad.

Net als andere steden die gesticht werden door de Grieken had Metapontum ook last van alle machtswisselingen en oorlogen. Zo liet Spartacus, een ontsnapte Romeinse slaaf, hier een bloedbad achter. Niet lang daarna werden Spartacus en zijn leger zelf verslagen door de Romeinen. Meer dan 6000 van hen werden aan kruisen genageld langs de 130 km lange weg van Capua naar Rome. De Romeinen verboden de bevolking de lichamen weg te halen. Vele jaren bleven de rottende lijken hangen, een gruwelijk teken ter herinnering aan wat er gebeurde met slaven die hun meesters ongehoorzaam waren.

Na het bloedbad van Spartacus raakte Metapontum langzamerhand in de vergetelheid. Reizigers in de 18e eeuw ontdekten de overblijfselen en pas in de 19e eeuw begon men met opgravingen. Het huidige Metapontum is ontstaan in de jaren '50 van de vorige eeuw.

In de 6e eeuw voor Chr. was Metapontum een wetenschappelijk trefpunt. Pythagoras ging hier wonen nadat hij gevlucht was uit Kroton en stichtte hier een school voor filosofen. De overlevering gaat dat Pythagoras hier ontdekte dat de wereld rond is en ronddraait. Waarschijnlijk is Pythagoras hier op 90-jarige leeftijd gestorven alhoewel sommigen beweren dat hij 75 is geworden en anderen 117.

Zona Archeologico

Ongeveer 5 km buiten de stad, aan de S106 ligt de Zona Archeologica. Hier vindt u de Tavole Palatine, de resten van een Dorische tempel uit de 6e eeuw voor Chr. gewijd aan de godin Hera. Hera was de vrouw van oppergod Zeus. De tempel moet er vroeger prachtig uitgezien hebben met 32 zuilen, nu staan er nog 15 overeind zijn. Sommigen denken dat deze zuilen de poten waren van een tafel voor reuzen.

Area Archeologica, Località Metapontum Scavi, Bernalda (S.S 106 Jonica). Dagelijks geopend tot een uur voor zonsondergang.

Museo e Parco Archeologico

Het Parco Archeologico in Metapontum, heeft 3 tempels, de tempel gewijd aan de godin Athena, de tempo van Apollo, beiden in Dorische stijl, gebouwd rond 570 v. Chr., en een Ionische tempel gewijd aan Aphrodite gebouwd rond het jaar 470 v. Chr. Aan de rechterkant van deze tempels ligt de Agora (marktplein) gewijd aan Zeus, verder is er nog een amfitheater. Ook mooi zijn de kerameicos, de wijk van de pottenbakkers waardoor men een indruk krijgt van het ambachtsleven in die tijd.

Naast dit park ligt het Museo Archeologico, het archeologisch museum, dit museum bezit een fraaie collectie Griekse sieraden, keramiek, beeldhouwwerk en wapens. De collectie bevat voorwerpen uit de prehistorie, uit de tijd van komst van de Grieken en uit de Romeinse tijd en dat alles tentoongesteld in mooie ruimtes.

Museo Archeologico, Via Aristede 21, Metapontum. Dagelijks geopend behalve maandagochtend.

Ook ten zuiden van Metapontum, bij de plaats Policoro zijn overblijfselen te zien van de Grieken. Hier lag vroeger de stad Heraclea en daarvoor de stad Siris. In 280 v Chr. werd Heraclea betrokken bij de oorlog tussen Rome en Taranto. Hier vond de beroemde veldslag plaats waarbij de Romeinen werden ingemaakt door Pyrrhus met zijn olifanten. Nu is Policoro vooral een toeristische bestemming vanwege de mooie stranden.

In het Nationaal Archeologisch Museum van Policoro zijn de meest relevante vondsten te bezichtigen afkomstig uit Herakleia en Siris.

Museo Archeologico Nazionale della Siritide, Via Colombo 8, Policoro. Dagelijks geopend behalve dinsdagochtend.

Vlakbij het museum zijn de opgravingen te zien van de oude stad en het heiligdom van Demeter en een archaïsche tempel gewijd aan Dionysus beide dateren uit de 7e eeuw v Chr.

Area archeologica, Via Colombo, Policoro.