Tursi

zicht op Tursi © Leandro Domenico Verde
zicht op Tursi © Leandro Domenico Verde

Tursi ligt in het binnenland ten westen van Policoro. Vanuit de Rabatana, de oudste wijk van Tursi gelegen op een top, kijk je tot aan de zee. Het is een wirwar van huisjes, kronkelige straatjes, steegjes en steile trappen en de overblijfselen van een kasteel gebouwd in de 5e eeuw. De naam Rabatana komt van het Arabische Rabhàdi of Rabat dat dorp betekent. In de 9e eeuw veroverden de Saracenen Tursi en gaven deze wijk de naam Rabatana. Zelfs nu nog zijn in het dialect dat hier gesproken wordt Arabische woorden en klanken te horen.

De Santa Maria Maggiore in Rabatana is een bezienswaardige kerk. Deze kerk is gebouwd in de 11e eeuw en later steeds herbouwd, uiteindelijk in barokstijl maar de 15e eeuwse gevel is bewaard gebleven. De kerk heeft een fijn ingelegd marmeren altaar en een 14e eeuws drieluik Madonna dell’Icona dat wordt toegeschreven aan de Napolitaanse school van Giotto.

Tursi is de geboorteplaats van de dichter Albino Pierro (1916-1995) die twee keer genomineerd is voor de Nobel prijs voor de literatuur. Zijn gedichten zijn overigens ook vertaald in het Nederlands (bv De kus van het middaguur).

De naam Tursi komt waarschijnlijk van het woord Turcico dat gewapende man van Byzantijnse afkomst betekent. De Byzantijnen hebben dit gebied ooit veroverd en gaven aan het gebied de naam Tursikon, die later verbasterd werd tot Tursi. Anderen beweren echter dat de naam verwijst naar de toren van het kasteel.

Een belangrijke bezienswaardigheid vlakbij Tursi is het Santurario de Santa Maria di Anglona, sinds 1931 een nationaal monument. De kerk werd in de 11e-13e eeuw gebouwd op de resten van een reeds bestaande kerk gebouwd door de Grieken. De kerk werd in de 14e eeuw verwoest door een brand en daarna verlaten. Tegenwoordig is het een bedevaartsoord en trekt elk jaar veel bezoekers.

Binnen heeft de kerk een grondplan in de vorm van een Latijns kruis met een schip en twee zijbeuken gescheiden door 5 arcades in verschillende stijlen. De 14e eeuwse fresco’s met scenes uit het Oude Testament zijn onlangs gerestaureerd.