Bezienswaardigheden Bonaire

Op Bonaire is genoeg te zien
Op Bonaire is genoeg te zien

Bonaire van noord tot zuid

Om Bonaire echt te ontdekken is het aan te bevelen om één of twee dagen op pad te gaan. Bonaire mag dan geen grootse cultuurschatten bezitten, het landschap is op sommige plekken adembenemend. Je kunt het eiland per auto in een dag ‘doen’, maar raadzamer is om het in tweeën te delen: een dag het noorden, een dag het zuiden.

Alleen al in Nationaal Park Washinton-Slagbaai kun je je zo een dag vermaken. Het verschil tussen beide landschappen is treffend. Dus: huur een auto, doorkruis de kunuku en ervaar hoe mooi en ongerept Bonaire kan zijn. Neem als het even kan voor de noordkant van het eiland een jeep, pick-up of een auto met hoge wegligging want alleen daarmee kun je Nationaal Park Washington-Slagbaai in (de kuilen en andere ongeregeldheden in de weg zijn te groot).

Vertrek altijd met een volle tank en neem voldoende water en iets te eten mee (ijsblokjes en koeltassen/boxen zijn in de supermarkten te koop), want veel horecavoorzieningen zijn er onderweg niet. Toiletten evenmin.

Je kunt natuurlijk ook met een scooter of (brom)fiets op stap gaan. Bedenk wel dat je met een scooter of bromfiets geen toegang krijgt tot het natuurreservaat. een gids (per taxi) nemen kan ook!

De persoonlijke top-5 bezienswaardigheden van Bonaire expert Petra Possel

1. Washington-Slagbaai, nationaal park.

Washington-Slagbaai is Bonaire op z’n wildst. Dit natuurreservaat mag niemand missen. In het park, dat bijna eenvijfde deel van het eiland beslaat, leeft een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten en het bevat de hoogste top van Bonaire: de Brandaris (240 m). 

2. Lac Bay

Aan de oostkant van Bonaire ligt de schitterende lagune Lac Bay (of Lac Baai), dat sinds 1979 deel uitmaakt van het Bonaire National Marine Park. Lac is de enige lagune van dit formaat op de Nederlandse Antillen. De golven van de zee worden er gebroken door rifarmen die de baai van de oceaan scheiden.

Het binnenwater, zo’n 8 km2 groot, is met z’n vele blauwe en groene kleurschakeringen een lust voor het oog. Regelmatige, aanlandige wind en het rustige, ondiepe water van de baai maken het dé windsurflocatie van Bonaire en het wordt zelfs beschouwd als de beste locatie van het hele Caribisch gebied. 

Behalve een ideale windsurflocatie vormt de baai een broedplaats voor vissen en zeedieren dankzij het voorkomen van zeegrassen en mangroven. Het erachter liggende gebied is een belangrijke rust- en broedplaats voor allerlei vogels.

3. Kleine slavenhuisjes bij de zoutpannen

Nabij de zoutpannen zijn ze nog op twee plekken op Bonaire te zien, de nachtelijke verblijfplaatsen van de slavenarbeiders. De slaven woonden in Rincon maar van maandag tot zaterdag sliepen ze in de slavenhuisjes, vier tot zes man in één huisje.  Om daar te komen moesten ze wel eerst zes tot zeven uur lopen. De hutjes werden gebouwd in 1850.

4. Kralendijk

In de ‘hoofdstad’ van Bonaire gaat de ontspannen Caribische sfeer hand in hand met oudhollandse tradities. Het is klein en overzichtelijk, met schone straten, café- en restaurantterrassen, en huizen van hooguit drie verdiepingen in vrolijke pasteltinten. Hoogbouw kent Kralendijk niet. Een ‘wereldstad’ is het bepaald niet: in een kwartiertje loop je de boulevard en de hoofdstraat af.

5. Rincon

Een halfuur rijden ten noorden van Kralendijk zie je vanaf de heuvels de pastelkleurige huizen met rode daken van het charmante dorp Rincon (2000 inwoners) al liggen. Rincon (klemtoon op de laatste lettergreep) is het oudste dorp van Bonaire en misschien wel het meest authentieke van de ABC-eilanden. Het dorp onderscheidt zich in veel opzichten van Kralendijk. Je proeft er nog iets van de sfeer van weleer.Voor toeristen is het ’t leukst om Rincon te bezoeken op de eerste zaterdag van de maand. Er is dan een grote, levendige markt die een goed beeld geeft van de culturele tradities van Bonaire. Vaak treden er muziekbandjes op.

Highlights

• Duiken en snorkelen vanaf de kust

• Windsurfen en pootjebaden in Lac Bay 

• Kajakken in de mangroven

• Zeilen bij zonsondergang 

• Slenteren door Kralendijk 

• Nationaal Park Washington-Slagbaai 

• De mooie kustweg naar het Gotomeer 

• Rincon, het meest authentieke dorp van het eiland 

• Zoutwinningsgebied en slavenhuisjes van Zuid-Bonaire

Bestemmingen op
Bonaire

 • Kralendijk

  Het water bij Kralendijk op Bonaire.
  In de ‘hoofdstad’ van Bonaire gaat de ontspannen Caribische sfeer hand in hand met oudhollandse tradities. Het is klein en overzichtelijk, met schone straten,...
 • Lac Bay

  De mangroven zijn vol van leven
  Aan de oostkant van Bonaire (6 km van het vliegveld) ligt de schitterende lagune Lac Bay (of Lac Baai), dat sinds 1979 deel uitmaakt van het Bonaire National...
 • Rincon

  Slavenhuisje bij de zoutpannen
  Een halfuur rijden ten noorden van Kralendijk zie je vanaf de heuvels de pastelkleurige huizen met rode daken van het charmante dorp Rincon (2000 inwoners) al...
 • Routes

  Een tocht over het eiland met de auto is aan te raden
  Hieronder twee routesuggesties die je met de auto (of een ander vervoermiddel) kunt afleggen: een voor Noord-Bonaire en een voor Zuid-Bonaire. Trek voor beide...
 • Washington-Slagbaai Nationaal Park

  Baai in het nationale park
  Washington-Slagbaai is Bonaire op z’n wildst. Dit natuurreservaat mag niemand missen. In het park, dat bijna eenvijfde deel van het eiland beslaat, leeft een...