Kralendijk

Het water bij Kralendijk op Bonaire.
©Brian and Shannon

In de ‘hoofdstad’ van Bonaire gaat de ontspannen Caribische sfeer hand in hand met oudhollandse tradities. Het is klein en overzichtelijk, met schone straten, café- en restaurantterrassen, en huizen van hooguit drie verdiepingen in vrolijke pasteltinten. Hoogbouw kent Kralendijk niet. Een ‘wereldstad’ is het bepaald niet: in een kwartiertje loop je de boulevard en de hoofdstraat af.

Vakantiegangers kom je er overdag, zeker in het laagseizoen, nauwelijks tegen – de meesten bevinden zich in en onder water. Toch heeft het stadje genoeg aantrekkelijks. Je kunt er winkelen en een paar historische panden bekijken, maar Kralendijk komt -net als het koraal waarnaar het genoemd is- vooral ’s avonds tot leven, wanneer iedereen samenkomt in de restaurants en bars.

Kralendijk (een verbastering van ‘koraaldijk’ waarop het stadje gebouwd is), fungeert als regionaal centrum van Bonaire en is ook de zetel van de eilandsraad. Het eiland is verdeeld in zes stads- en dorpsgebiedjes, maar wordt als één gemeente bestuurd.

Vracht-, zeil- en cruiseschepen leggen aan in de bescheiden haven. Nederlandse invloeden zijn in de architectuur nog duidelijk te zien. Een aantal van de oude koloniale gebouwen is fraai gerestaureerd in karakteristieke okergele tinten.

Kralendijk gaat ongemerkt over in de dorpen Antriol, Nikiboko en Tera Cora en verder naar het noorden liggen de woon- en villawijken van Noord-Salina, Republiek en Santa Barbara. Iedere wijk heeft haar eigen bewoners, vaak blijven families in één wijk wonen.

Daarbuiten begint de kunuku (‘knoek’), het achterland waar een deel van de bevolking betrekkelijk eenvoudig leeft. Hier geen geasfalteerde wegen, maar een netwerk van zandpaden met woonhuizen en stoffige erfjes. Sommige woningen hebben geen elektriciteit, maar wel bijna altijd een stuk eigen grond.

Informatie over Kralendijk

  • Geschiedenis en architectuur

    Nederlandse invloeden in de architectuur
    Tot ver in de 18e eeuw was het de Hollanders verboden zich permanent op Bonaire te vestigen, met uitzondering van wat overheidspersoneel en hun slaven. Degenen...
  • Oriëntatie en informatie

    Kleurrijk straatbeeld in Kralendijk
    Het toeristenleven speelt zich voornamelijk af op Kaya Craane, de promenade langs het water, en in de winkelstraat daar vlak achter, de Kaya Grandi. Daartussen...