Muziekeiland

Traditionele muziek
Traditionele muziek

Antillianen dansen graag en veel. Muziek en dans zijn een mengelmoes van West-Europese, Afrikaanse, Caribische en Latijns-Amerikaanse ritmes. In de slaventijd probeerden de slaven het werkritme vol te houden met het zingen van liederen in Afrikaanse ritmes. Voor iedere fase in het werk (laden, lossen, de vrije zondag) was een apart lied, een ‘working song’.

Deze liederen, op Bonaire veelvuldig begeleid door handgeklap, vormden de basis voor de festivals van vandaag de dag. De klank van de stemmen werd later aangevuld met muziekinstrumenten en dans. Zo was de harde tijd van de slavernij paradoxaal genoeg de voedingsbodem voor de muziek en festivals die tegenwoordig zo’n belangrijke plaats innemen in de cultuur van de eilandbewoners.

Vooral de zwoele merengue dansen de Bonaireanen graag – sensueel met de heupen wiegen kunnen zij als geen ander.

De Tumba

Speciale aandacht verdient de tumba. Deze wordt uitgevoerd tijdens de jaarwisseling en het carnaval. Een solozanger improviseert er op los waarbij lokale prominenten en actuele gebeurtenissen op de hak worden genomen. De zanger(es) wordt hierbij begeleid door de tambú (of bari), een kleine slagtrommel.

Oorspronkelijk was dit een ton bespannen met geitenvel. Tijdens de bijbehorende dans proberen de mannen elkaar de loef af te steken om de aandacht van de dames te trekken en vervolgens vragen de mannen een dame van hun keuze ten dans. De tumba ontstond in de slaventijd en heeft duidelijk een Afrikaanse oorsprong.

Tipico Bonaireano

Tipico Bonaireano is de oudste en naar eigen zeggen de beste band van Bonaire. De leden van de groep begonnen in 1958 met optredens op feestjes en waren af en toe op de radio te horen. Sommige leden van de groep zijn er al meer dan 45 jaar bij! Met de opkomst van het toerisme, groeide de vraag van hotels voor live-entertainment.

In alle grote hotels traden ze wel een keer op. Ook in Nederland lieten ze van zich horen. Ze kunnen van alles spelen: van liedjes waar hun ouders en grootouders mee opgroeiden tot een breed scala van moderne stijlen.

Folkloristische muziek en dans

Ook andere muziek- en dansgezelschappen treden op bij evenementen en zijn af en toe te zien in de hotels, voor toeristen de gelegenheid om kennis te maken met folkloristische muziek en dans.

Het is ook het enige moment waarop je de traditionele klederdracht van de Bonaireanen te zien krijgt. De mannen dragen dan bijvoorbeeld strooien hoeden, wijde witte overhemden en alpargatas, bonte instappers uit Venezuela. De vrouwen zien er heel kleurig uit in hun saya koe yaki, dat bestaat uit een wijde rok met daaronder verschillende lagen gesteven rokken en een bolero-vestje.

De rokken zijn van achteren langer dan aan de voorkant zodat ze geschikt waren voor het (buk)-werk op de plantages. Deze traditionele dracht is in het dagelijks leven geheel verdrongen door westerse kleding.

Andere onderwerpen

 • Bevolking

  Een stukje van het prachtige eiland Bonaire
  De Antilliaanse cultuur is het bijzondere resultaat van ontmoetingen tussen allerlei volken uit verschillende werelddelen, met elk hun eigen tradities en...
 • Geloof en bijgeloof

  Kapelletje
  Met de Spanjaarden kwam in de zestiende eeuw het christendom naar de Antillen. De missionarissen bekeerden de indianen en zwarte slaven tot het rooms-katholieke...
 • Ligging en Landschap

  Het Gotomeer ©Bgabel
  Eiland in de zonBonaire is de minder bekende B van de ABC-eilanden, ook wel Benedenwindse Eilanden genoemd. Ten westen van Bonaire liggen Curaçao (50 km) en...
 • Literatuur

  Diana Lebacs - afkomstig uit Bonaire
  Veeltaligheid is niet alleen het kenmerk van het gesproken woord, maar ook van de geschreven literatuur. Hedendaagse Antilliaanse en Arubaanse literatuur...
 • Volkslied van Bonaire

  Roze flamingo
  Tera di solo y suave bientoPatria orguyoso sali for’i lamáPueblo humilde sèmper contentoDi un kondukta tur pasti gabarePues laga nos trata tur diaPa sèmper nos...