Rincon

Slavenhuisje bij de zoutpannen
Slavenhuisje bij zoutpannen

Een halfuur rijden ten noorden van Kralendijk zie je vanaf de heuvels de pastelkleurige huizen met rode daken van het charmante dorp Rincon (2000 inwoners) al liggen. Rincon (klemtoon op de laatste lettergreep) is het oudste dorp van Bonaire en misschien wel het meest authentieke van de ABC-eilanden. Het dorp onderscheidt zich in veel opzichten van Kralendijk. Je proeft er nog iets van de sfeer van weleer.

De Spanjaarden kozen er in de zestiende eeuw voor hun nederzetting op afstand van de kust te bouwen, buiten het zicht van passerende schepen van vijandige mogendheden en piraten. Bovendien bleek de vallei relatief vruchtbaar dankzij de aanwezigheid van zoetwaterbronnen.

In de Hollandse periode was het de woonplaats van de Afrikaanse slaven. De mannen werkten door de week in de zoutpannen, de vrouwen en kinderen zwoegden op de overheidsplantages. Vaak hadden ze in de buurt van Rincon ook nog een veldje om zelf iets op te verbouwen.

Nog steeds zijn in de vallei kleine gebiedjes voor extensieve landbouw en veeteelt te vinden. Na de afschaffing van de slavernij zetten de ex-slaven hun geïsoleerde bestaan in Rincon voort. Het grootste deel van de huidige inwoners stamt rechtstreeks af van deze slavengemeenschap. Rincon betekent overigens ‘uithoek’.

Door het vrijwel ontbreken van moderne voorzieningen lijkt de tijd in het dorp te hebben stilgestaan. Er is, behalve op feestdagen, niet veel te doen. De meeste Rinconero’s werken in Kralendijk en op weekdagen lijkt het dorp wel uitgestorven, op een paar mannen die buurten bij de lokale snèks na. ’s Avonds komt er meer leven in de brouwerij als de dorpsbewoners voor een praatje en een drankje uit hun huizen komen.

Voor toeristen is het ’t leukst om Rincon te bezoeken op de eerste zaterdag van de maand. Er is dan een grote, levendige markt die een goed beeld geeft van de culturele tradities van Bonaire. Vaak treden er muziekbandjes op. Op zondag zit iedereen in de St. Ludovicus Bertrandus-kerk. Tussen 1977 en 1984 werd deze kerk gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe klokkentoren.

Voor meer informatie: www.rincon.nl

Informatie over Rincon

  • Eten en drinken in Rincon

    Rincon heeft tal van karakteristieke restaurantjes
    In Rincon zijn verscheidene barretjes, zoals de bekende Amstelbar, snèks en eenvoudige restaurantjes. Het leuke is dat ze allemaal traditionele Antilliaanse...
  • Oriëntatie

    Zicht op Rincon
    Rincon is klein en overzichtelijk. De hoofdstraat, de Kaya Rincon, doorkruist het dorp van zuidwest naar noordoost. Er zijn een paar kleine supermarkten, een...