Washington-Slagbaai Nationaal Park

Baai in het nationale park
Baai in het nationale park

Washington-Slagbaai is Bonaire op z’n wildst. Dit natuurreservaat mag niemand missen. In het park, dat bijna eenvijfde deel van het eiland beslaat, leeft een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten en het bevat de hoogste top van Bonaire: de Brandaris (240 m).

Langs de uitgezette auto-, fiets- en wandelroutes kun je genieten van de bijzondere vegetatie, dieren, geologische verschijnselen, fraaie uitzichten, strandjes en snorkelplekken.

Het landschap van Washington-Slagbaai laat zich niet in een fotootje vangen – je moet het zelf ondergaan. Op het eerste gezicht oogt het ruige terrein vol stekelige gewassen droog en tamelijk levenloos. Nadere inspectie brengt een fascinerende wereld aan het licht waarin de bewoners zich elk op eigen wijze aan de harde omstandigheden hebben aangepast.

Als gevolg van de schrale bodem en gebrek aan neerslag zijn de leefgebieden van deze planten en dieren in een delicaat evenwicht en erg kwetsbaar. Men laat de natuur in het park daarom zoveel mogelijk haar gang gaan en dat lijkt goed te werken. Cactussen hebben de overhand in de lage delen. Hogerop, vooral aan de windluwe zijdes van de heuvels waar het vochtiger is, worden zij afgewisseld door allerlei soorten struikgewas en bloeiende vetplanten.

Er is een scala van salines (zoutpoelen) en pos (zoetwaterbronnen). Daartussen duiken leguanen, hagedissen en talloze vogelsoorten op, waaronder de unieke lora. De kans is groot flamingo’s in de zoutmeren te zien. Langs de kusten zijn duinen, boka’s (baaien bij rotsinhammen) met strandjes. Sommige lenen zich prima voor een zwem- en snorkelstop, een prettige onderbreking van een warme, stoffige autotocht door het park.

In het regenseizoen (oktober-februari) is het park soms minder goed begaanbaar. De regentijd heeft ook voordelen. Het landschap ondergaat dan een adembenemende metamorfose, want na de eerste flinke regenbui staat alles meteen in bloei. Cactussen en vetplanten zuigen zich vol met water, kikkers die zich in hete perioden hebben ingegraven in het zand worden wakker en geven vanuit modderpoelen een daverend concert.

Studenten van de Landbouw Hogeschool in Wageningen hebben twee autoroutes in het reservaat uitgezet, waarvan er een ook per fiets te volgen is. Er zijn ook een paar wandelroutes. Neem ruim de tijd voor een bezoek aan Washington-Slagbaai; veel mensen hebben achteraf spijt dat ze niet langer konden blijven. Ga niet te laat op pad, want halverwege de dag is het bloedheet en voor fietsers gaat de lange route al om 12.00 uur dicht, voor auto’s om 14.45 uur. Beginnen aan het beklimmen van de Brandaris kan tot uiterlijk 12.00 uur.

Tot de bezienswaardigheden behoren naast het fascinerende landschap ook nog de oude vuurtoren van Malmok die je ook kunt beklimmen en de gerestaureerde plantagegebouwen van Boka Slagbaai.

Informatie over Washington-Slagbaai Nationaal Park

 • Regels van het park

  Opzichtershuisje, Washington-Slagbaai
  • Het park is niet toegankelijk buiten de openingstijden.• Maak geen vuur en gooi niet achteloos een lucifer of sigaret weg. De barbecueroosters bij Boka...
 • Strandjes

  De ruige kust bij Playa Chikitu
  Er zijn verschillende strandjes in het park. Het eerste strandje dat je tegenkomt is Playa Chikitu aan de noordkust. Het water ziet er aanlokkelijk uit maar...
 • Van plantage tot beschermd natuurgebied

  Fascinerende landschappen
  Nationaal Park Washington-Slagbaai was het eerste natuurreservaat van de Nederlandse Antillen, het is in 1969 geopend. Het bestond oorspronkelijk uit twee...
 • Vegetatie

  Cactusvegetatie
  Een aantal van de boomsoorten die in het park voorkomen waren vroeger van grote economische waarde voor Bonaire. Je ziet bijvoorbeeld de dividivi met z’n...