Industrie

Doordat er in Bosnië volop grondstoffen aanwezig zijn, heeft de industrie een groot potentieel. Net als voor de landbouw geldt hier echter dat de productie veel efficiënter gemaakt zal moeten worden. Het Indiase bedrijf Mittal Steel heeft al een aantal oude staalfabrieken opgekocht en is bezig met modernisering. De laatste jaren is ook de productie van auto- en vliegtuigonderdelen sterk in opkomst. Ondernemers proberen een efficiënte voedselverwerkende industrie op te zetten, maar veel boeren leveren hun producten echter niet aan deze fabrieken, omdat ze op korte termijn meer geld kunnen verdienen als ze hun melk, tomaten of honing direct aan de buurman verkopen of sterke drank stoken van hun pruimen, appels of druiven.

Begin jaren negentig waren er 75.000 mensen werkzaam in de textiel- en leerindustrie. Het hele productieproces van schaap of koe in de wei tot trui of schoen in de winkel had in Bosnië zelf plaats. Een aantal kleinere bedrijven heeft na de oorlog deze draad weer opgepakt. Ook een klein deel van de chemische industrie, die beschikt over grondstoffen als hout en zout, is weer hersteld. Met steun van ontwikkelings- en privatiseringspogramma’s proberen enkele ondernemers deze industrietak nieuw leven in te blazen.

Het grootste deel van de fabrieken staat echter nog steeds weg te rotten. Als erfenis hebben deze Bosnië ook nog eens opgezadeld met een reusachtig milieuprobleem. Buitenlandse investeerders worden voornamelijk afgeschrikt door de instabiele politieke situatie. De Wereldbank probeert buitenlandse investeringen te stimuleren, de laatste jaren met enig succes.

Gerelateerde onderwerpen

  • Landbouw

    In Bosnië worden op grote schaal pruimen geteeld
    Veel boeren lijden een marginaal bestaan, met gemengde bedrijfjes op een uiterst klein lapje grond. De meeste boeren hebben minder dan drie hectare grond. (In...