Kroaten en katholicisme

Biechten bij de kerk van Medugorje
Biechten bij de kerk van Medugorje

De Kroaten wonen in Posavina (Noord-Bosnië), het westelijk deel van Herzegovina bij Mostar en Neum en verder naar het noorden langs de grens met Dalmatië, bijvoorbeeld in Livno en Glamoc. In sommige gebieden in het midden van het land, zoals bij Jajce en Travnik is het Bosnjakse en Kroatische deel van de bevolking ongeveer even groot. In totaal maken de Kroaten ongeveer vijftien procent van de bevolking uit. De Kroatische gemeenschap onderhoudt nauwe banden met Kroatië, dat door velen als het moederland gezien wordt.

Na het grote schisma wist de paus enige Zuid-Slavische gebieden onder zijn invloed te houden. Behalve de Kroaten zijn ook de Slovenen katholiek. De bibliotheken en kunstcollecties van vaak eeuwenoude kloosters laten de rijke geschiedenis en cultuur van het katholicisme in Bosnië zien. Het bedevaartsoord Medugorje is sinds een aantal jaar een trekpleister voor religieus massatoersime. Veel Kroaten zien zichzelf als ‘westers’ en onderscheiden zich daarmee van de in hun ogen ‘oriëntaalse’ Bosnjakken en Serven.

Gerelateerde onderwerpen

  • Bosnjakken en islam

    De orthodoxe kerk en de moskee staan gebroederlijk naast elkaar
    De Joegoslavische overheid erkende de moslims pas in 1968 als aparte nationale groep of natie. Vanaf dat moment werd Moslim (Musliman) met een hoofdletter...