Pensioenen en veteranen

Het is voor de overheid onmogelijk om zonder internationale steun de begroting sluitend te krijgen. Dit heeft enerzijds te maken met de gevolgen van de oorlog, anderzijds met de overgang naar een ander economisch systeem. De Joegoslavische overheid heeft decennia lang op te grote voet geleefd. Mensen hebben pensioenrechten opgebouwd in die tijd, waardoor hun pensioenen hoger zijn dan de salarissen van na de oorlog. Maar na de oorlog waren de pensioenkassen nagenoeg leeg, waardoor de overheid in de praktijk niets, weinig of veel te laat betaalde. Inmiddels is er een redelijk functionerend systeem en ontvangen de meeste pensioensgerechtigden in ieder geval een minimumbedrag. Dit levert een enorme druk op de begroting.

Nog meer geld kosten de oorlogsveteranen. Hun families zijn vrijgesteld van belastingen en krijgen gratis vervoer. In de federatie gaat een kwart van de overheidsuitgaven naar uitkeringen en kosten voor veteranen, in de Republika Srpska zeven procent. Hieraan tornen is taboe. Telkens als de regeringen iets aan die situatie willen veranderen, komen er grote demonstraties. In de verkiezingstijd doen politici steeds beloften die populair zijn bij de kiezer, maar een ramp voor de begroting.

Gerelateerde onderwerpen

  • Landbouw

    In Bosnië worden op grote schaal pruimen geteeld
    Veel boeren lijden een marginaal bestaan, met gemengde bedrijfjes op een uiterst klein lapje grond. De meeste boeren hebben minder dan drie hectare grond. (In...