Namibië en Botswana

Swipe

Okavango Delta

De Okavango Delta vormt het (bijna) einde van de gelijknamige rivier die 1.600 kilometer noordelijker in het gebergte van Angola ontspringt en jaarlijks ongeveer 11 km³ (kubieke kilometer!) water aanvoert. Via de Caprivistrip in Namibië, bereikt de rivier Botswana, waar hij uiteindelijk in de Kalahari woestijn verdwijnt. Letterlijk. Het is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Het maakte ooit deel uit van het Makgadikgadimeer, zo'n kleine 300 kilometer naar het oosten, dat ongeveer 10.000 jaar geleden droog kwam te staan. Het unieke van de delta is dat deze niet in zee uitmondt, maar in de woestijn, waardoor 15.000 km² woestijn in min of meer vruchtbare grond veranderde. Een deel van de geweldige hoeveelheid water voedt het zuidelijker gelegen Lake Ngami.

U kunt het gebied vanuit Namibië bezoeken, een goede weg nabij de Popa watervallen brengt u snel naar de Okavango Delta. Op doorreis in Botswana vanuit bijvoorbeeld Nata naar Maun doet u er weliswaar langer over, maar deze weg brengt u in andere prachtige gebieden van Botswana, zoals de Makgadikgadi- en Nxai Pans, zoals opgemerkt, ooit deel uitmakend van de Okavango Delta.

Het gebied is uniek in de wereld met een uiterst afwisselend landschap, natuurlijk talloze stroompjes en kreken, die soms meren vormen waarin tal van uitbundig begroeide eilandjes voorkomen waarvan een deel gedurende de regentijd weer geheel of gedeeltelijk onder water verdwijnt. Doordat de rivier, dankzij het geringe verval, uiterst langzaam stroomt (het water doet er ongeveer een half jaar over om vanaf de oorsprong Maun te bereiken) ontstond een uniek leefgebied voor land- en waterdieren.

Op het land treft u giraffes, zebra's, wrattenzwijnen, beerbavianen (Kaapse baviaan - Papio ursunus) en tal van antilopesoorten aan, waarvan een groot gedeelte op water aangewezen is, zoals de waterbok. Natuurlijk zijn er de jagers die op een prooi uit zijn, zoals leeuwen en (jacht)luipaarden alsmede de in hun spoor meetrekkende aaseters, zoals hyena's. Ook de Afrikaanse wilde hond komt in dit gebied voor. In de drassige gebieden moet u uitkijken naar (voor) slangen, watervaranen en krokodillen. In de iets diepere wateren leven, behalve nijlkrokodillen, ook nijlpaarden.

Vogelliefhebbers komen uit de gehele wereld om er de meer dan 400 soorten vogels te spotten, en hopen vooral om enkele zeldzame vogelsoorten die vrijwel uitsluitend in dit gebied te zien zijn, zoals de papyrusrietzanger (Rufous Swamp Warbler, Acrocephalus rufescens) of de koperstaartspoorkoekoek (Coppery-tailed Coucal, Centropus cupreicaudus) voor hun lens te krijgen. Hoewel niet uniek in dit gebied, de Afrikaanse zeearend doet altijd het hart van vele vogelliefhebbers sneller kloppen.

Hozen in OkavangoNatuurlijk is de Okavango Delta een leefgebied voor de malariamug, maar ook de tseetseevlieg, veroorzaker van de slaapziekte, is er aanwezig. Dat was een van de belangrijkste redenen waarom de oorspronkelijke bewoners van het gebied weinig aan veeteelt deden. De vlieg is dodelijk voor vee, mensen kunnen er beter tegen, bovendien is de ziekte goed te behandelen. Bij sommige mensen heeft een beet van de tseetseevlieg heftige allergische huidreacties tot gevolg. Het zijn tamelijk grote vliegen die wel iets weg hebben van onze huisvlieg, maar groter zijn en langere vleugels hebben. Behalve uzelf goed te behandelen met een antimuggenspray met deet, is ruimvallende kleding ook een mogelijkheid om te voorkomen dat u door een tseetseevlieg gestoken wordt. Als die kleding dan ook nog licht van kleur is dan vallen ze uzelf en anderen nog beter op.

De vroegere bewoners leefden er dus in hoofdzaak van de jacht en de visvangst. Heden ten dage kunt u nog steeds nakomelingen ervan in delta aan het werk zien. Het zijn Yei, nauw verwant aan de San. Ze verplaatsen zich in een mokoro, een uit een boom vervaardigde kano.