Autowegen in Canada

Canada heeft meer dan 900.000 kilometer aan wegen. Het nationale snelwegsysteem neemt daarvan circa 24.000 kilometer in beslag. In 25 jaar is het verkeer op autowegen en snelwegen meer dan verdubbeld. Toch is het aantal verkeersongelukken ongeveer gehalveerd. Nog steeds neemt dat aantal af. Het is een echt autoland. Volgens de overheid heeft het op de VS na het grootste aantal auto’s per persoon: eentje voor iedere twee inwoners.

Highways

Het algemene verkeersbeeld is veel rustiger dan in Nederland of België. De autowegen zijn er goed tot uitstekend en worden ‘highway’ of ‘route’ genoemd. Dat betekent niet dat het allemaal snelwegen zijn en ze zijn ook niet allemaal vier- of meerbaans met gescheiden rijrichtingen. Ook enkelbaans regionale wegen worden highway of route genoemd. Doorgaande snelwegen heten soms expressway of autoroute. De toegestane maximumsnelheid staat altijd op iedere weg met verkeersborden aangegeven in kilometers. Op autosnelwegen mag je meestal maximaal honderd kilometer per uur rijden, op sommige in de provincies New Brunswick en Nova Scotia 110. In de steden geldt meestal een maximum van vijftig kilometer per uur, maar op doorgaande wegen door steden kan dat hoger liggen. Overal wordt rechts gereden. Hoewel op gelijkwaardige kruisingen alle verkeer van rechts voorrang heeft, zal er in de praktijk nagenoeg altijd een stopbord voor de zijweg of voor alle wegen staan. Door rood licht rijden om rechts af te slaan is toegestaan tenzij een verkeersbord dat verbiedt. Veiligheidsgordels dragen is verplicht, ook achter in de auto.

Trans-Canada Highway

Uiteraard heeft Canada de langste autoweg ter wereld: de Trans-Canada Highway. Deze loopt van St. John’s in het oosten van het Island of Newfoundland (deel van de provincie Newfoundland and Labrador) tot Prince Rupert in het westen van de provincie British Columbia. Hij is bijna achtduizend kilometer lang. In 1962 was de weg klaar. Sindsdien zijn er vertakkingen gekomen naar de belangrijkste plaatsen. Opmerkelijk is dat Canada’s grootste stad, Toronto in het zuiden van de provincie Ontario, niet aan deze transcontinentale Trans-Canada Highway ligt.

Tolwegen

Op niet veel wegen wordt tol geheven, maar er zijn er wel een paar. Dat staat op de wegenkaarten duidelijk vermeld en langs de weg staan borden die je er op wijzen dat er een tolweg aankomt. Meestal wordt dan ook de richting aangegeven naar een alternatieve, tolvrije route.

Elektronische-tolweg

Bij Toronto in Ontario is een volledig geautomatiseerde elektronische-tolweg: Highway 407. Naar verluidt was die bij de opening in 1997 de eerste in de wereld. Auto's met een speciaal apparaatje (een 'transponder') tegen de voorruit krijgen maandelijks een rekening thuis voor alle keren dat ze over (delen van) deze weg gereden hebben. Heb je niet zo'n transponder, dan wordt een digitale opname gemaakt van het nummerbord van je auto en krijgt de auto-eigenaar een rekening. Rij je in een huuauto, dan zal de verhuurder je creditcard later alsnog met het betreffende bedrag belasten. Voor het opgaan van deze weg rijd je eerst door een portaal (zonder te hoeven afremmen of stoppen). Daar wordt de benodigde informatie automatisch en op afstand verzameld. Bij het verlaten rijd je ook weer onder zo'n poort door, waarna berekend wordt hoeveel kilometer je over deze weg hebt gereden.

Rijbewijs

Je mag een auto besturen vanaf 16 jaar en als je een rijbewijs hebt. Er zijn wel per provincie verschillen. Soms krijg je eerst een voorlopig rijbewijs en mag je alleen onder begeleiding rijden. Voor je definitief alleen mag autorijden, moet je dan eerst nog een nieuw rijexamen afleggen. Met een rijbewijs uit een Europees land mag meestal drie maanden in Canada worden rondgereden. Wil je langer blijven, dan moet je na twee maanden een rijbewijs halen in de provincie waar je verblijft. Details hierover kunnen echter ook weer per provincie verschillen. Van de automobielen is 95 procent uitgerust met een automatische versnelling. Wil je een auto met een pookje (wordt 'manual' genoemd), dan moet je daar expliciet om vragen.

Vrachtwagens

Volgens de overheid wordt zo’n 86 procent van alle vracht in Canada vervoerd met vrachtwagens. Er rijden daarvoor meer dan 120.000 grote vrachtauto’s rond. Groot is echt groot, soms met twee aanhangers en meestal met een slaapcabine. Bijna altijd zijn het grote trekkers met een glimmende uitlaatpijp boven de cabine uitstekend en een grote neus met blinkend chroom en versieringen. Ze rijden hard en halen net zo makkelijk in als een personenauto.

Gerelateerde onderwerpen

  • Varen in het oosten van Canada

    Vroeger onmisbaar, nu recreatie: kanoën (foto: Ronald de Lange)
    Kano’s en kajaks waren van levensbelang voor het transport van het bont waarmee Canada groot is geworden. Het waren ook de belangrijkste vervoermiddelen van de...