Politiek in de Canadese provincies

De politieke situatie bij de provincies en territoria in Canada is vergelijkbaar met nationaal niveau. Hier heet de regeringsleider premier, eerste minister. Er is echter slechts één kamer in de volksvertegenwoordiging, geen senaat. Verkiezingen worden door de premier uitgeschreven als hij of zij de tijd daarvoor rijp acht. Dat moet gebeuren binnen vijf jaar na aantreden of eerder als het kabinet het vertrouwen van het parlement heeft verloren en ten val wordt gebracht.

Oost-Canada

Het parlement van New Brunswick, de Legislative Assembly of New Brunswick, telt 55 leden. Dat van Newfoundland and Labrador heet House of Assembly en heeft 48 zetels. De volksvertegenwoordiging van Nova Scotia is de Nova Scotia House of Assembly en heeft 52 leden. Het parlement van Ontario heet Legislative Assembly en bestaat uit 103 leden. Ook dat van Prince Edward Island wordt de Legislative Assembly genoemd, maar dat telt slechts 27 leden. De volksvertegenwoordiging van de provincie Québec heeft 125 leden en heet Assemblée Nationale du Québec.

Gerelateerde onderwerpen

  • De regering van Canada

    Parlementsgebouwen in Ottawa in de Canadese provincie Ontario (foto: Ronald de Lange)
    Het parlementaire systeem van Canada is gebaseerd op het Britse. De parlementen van federatie (het hele land) en deelstaten (provincies en territoria) zijn de...