Fooi geven in Canada

In de rekeningen die je in restaurants in Canada krijgt, zit geen toeslag voor de bediening. Gebruikelijk is tien tot vijftien procent bij te tellen. Als de bediening heel slecht was, kun je wat minder geven. Niets geven is zeer ongebruikelijk, bij het gênante af en zelfs ontfatsoenlijk. Je kunt de fooi bij je creditcardbetaling optellen. Op het betaalapparaat waar je de kaart in moet stoppen, is het intikken van een bedrag of percentage voor fooi standaard onderdeel van de procedure. Desgewenst kun je ook contant geld op je tafel achterlaten. Volgende gasten komen pas als de tafel is schoongemaakt.

Kappers en taxichauffeurs verwachten ook zo’n tien tot vijftien procent, taxi’s afgerond tot een heel bedrag. Portiers en kruiers in hotels, op stations en op vliegvelden krijgen meestal een dollar per te sjouwen stuk bagage. In cafés en bars wordt een fooi naar eigen inzicht gegeven, meestal afronden naar boven. Voor het kamermeisje in hotels wordt één of twee dollar per nacht achtergelaten. Bij fastfoodketens waar je zelf je eten en drinken ophaalt, zijn fooien ongebruikelijk. Ook de pompbediende bij benzinestations verwacht geen tips.