Gemeentelijke politiek in Canada

De provinciale regeringen van Canada hebben de bevoegdheid gemeenten in te stellen. Die worden bestuurd door een gekozen burgemeester en een aantal gekozen raadsleden. De burgemeester heet mayor en is in kleinere plaatsen een bijbaantje. De raadsleden heten councillor of alderman, hoewel die laatste term steeds minder gebruikt wordt vanwege het ‘man’ erin. Wethouders of schepenen zijn er niet.

Uit de gemeenteraad (council) worden commissies gevormd die over deelgebieden besluiten voorbereiden. Councillors worden per wijk of stadsdeel gekozen. Net als bij het landelijke en provinciale districtenstelsel heeft degene met de meeste stemmen gewonnen. Van politieke partijen is echter geen sprake; ieder gemeenteraadslid zit er namens zijn of haar wijk. In heel Canada zijn totaal zo’n vijfduizend gemeentebesturen die ‘regeren’ over steden, dorpen, regio’s en gewesten, cities, towns, villages, counties, districts en metropolitan regions.

Gerelateerde onderwerpen

  • De regering van Canada

    Parlementsgebouwen in Ottawa in de Canadese provincie Ontario (foto: Ronald de Lange)
    Het parlementaire systeem van Canada is gebaseerd op het Britse. De parlementen van federatie (het hele land) en deelstaten (provincies en territoria) zijn de...