Bezienswaardige theaters in Toronto

Volgens het gemeentebestuur van Toronto is deze stad in de Canadese provincie Ontario in omvang het derde theatercentrum in de Engelstalige wereld, na Londen (Engeland) en New York (VS). Op sommige avonden draaien er wel veertig producties tegelijk. Enkele van die theaters zijn historische monumenten en bezienswaardigheden. Daarover hieronder wat informatie.

 

Toronto heeft echter nog veel meer theaters dan hier vermeld zijn, vooral kleinere. Het is bovendien niet ongewoon dat je terecht komt bij een mengeling van theater en dineren. Er zijn nogal wat ‘dinner theatres’ en ook comedy-shows zijn vaak bij een etentje inbegrepen. En voor na de schouwburg-voorstelling: Toronto heeft, zo zegt het toeristenbureau, per persoon meer vierkante meters dansvloer beschikbaar dan waar ook op Aarde, vooral in het entertainment-district maar ook aan College Street tussen Bathurst Street en Shaw Street en in het trendy Yorkville aan Danforth Avenue tussen Chester Street en Jones Street.

Sony Centre

Schuin tegenover de Hockey Hall of Fame aan Yonge Street in downtown Toronto staat op de hoek van 1 Front Street East het moderne Sony Centre for the Performing Arts. De bouw van dit in 1960 geopende multifunctionele centrum voor theater en uitvoerende kunsten was mogelijk gemaakt door de brouwerij O’Keefe Brewing Company. Lange tijd heette het dan ook O’Keefe Centre. In 1996 hielp het computer-softwarebedrijf Hummingbird Communications in Toronto de schouwburg met een schenking van vijf miljoen Canadese dollar. Als dank daarvoor werd de naam gewijzigd in Hummingbird Centre. In 2007 kwam er weer een nieuwe sponsor: elektronica-gigant Sony verwierf toen de naamrechten. Daarna werd een ingrijpende renovatie uitgevoerd en nu is het centrum weer van alle moderne technieken en gemakken voorzien.

Elgin & Winter Garden Theatres

Recht tegenover Eaton Centre aan 189 Yonge Street zijn in één pand de Elgin & Winter Garden Theatres. Het bouwwerk is een nationaal historisch monument, gebouwd in 1913 als een vaudeville-theater. Dit zou, naar men zelf zegt, nu het laatste nog in bedrijf zijnde ‘dubbel-theater’ in de wereld zijn, hoewel er natuurlijk veel schouwburgen zijn met meerdere zalen en tonelen. Het gaat om twee theaters boven elkaar. Op de benedenverdieping is het weelderige, luxueuze Elgin-theater. Het is zeven etages hoog. Daar bovenop is het magische Winter Garden Theatre (wintertuin-theater). Dat heeft naar verluidt ‘s werelds enige volledig gerestaureerde plafondtuin. De planten hangen vanaf het plafond naar beneden. Daarbij zijn zowel echte beukenbladeren gebruikt als katoenen bloesem. Ook is er een museumachtig deel met herinneringen aan vroegere theaterdagen. Op gezette tijden worden rondleidingen verzorgd.

Massey Hall

Aan Victoria Street evenwijdig aan Yonge Street en eveneens ter hoogte van het Eaton Centre is de Massey Hall. Die staat op de zuidoosthoek met Shuter Street, aan 178 Victoria Street, en wordt de ‘grande dame’ genoemd van de klassieke concertzalen. Er hebben meer dan honderd muziekuitvoeringen per jaar plaats, van hitlijst-popmuziek tot koren, kamermuziek en André Rieu.

Canon Theatre

Aan 244 Victoria Street, vlak bij de Massey Hall en ook ter hoogte van het Eaton Centre, staat het Canon Theatre (voorheen Pantages Theatre). Hier worden in een sfeer van begin twintigste eeuw Broadway-musicals gebracht die maanden achtereen lopen, soms zelfs jarenlang.

Roy Thomson Hall

Naar de westkant van het centrum van Toronto nu, naar het entertainment-district in de omgeving van Front Street West en Wellington Street West tussen Spadina Avenue en University Avenue. Eerst Roy Thomson Hall. Deze concerthal staat op de hoek van 60 Simcoe Street en King Street West en is in 1982 geopend. Het gebouw valt op door zijn vorm. Op straat zie je alleen een schuin, glazen cilindrisch gewelf. De rest is ondergronds met een toegang vanuit het PATH-netwerk (zie daarover de aparte pagina). Het Toronto Symphony Orchestra en het Toronto Mendelssohn Choir repeteren hier. Er worden meer dan zestig concerten per seizoen uitgevoerd, van klassiek en koorwerk tot jazz, caribisch en pop. Je kunt een rondleiding krijgen van circa 45 minuten langs de architectonische en akoestische hoogtepunten en details.

Royal Alexandra Theatre

Aan King Street West is ook het Royal Alexandra Theatre, op nummer 260. In 1907 is dit geopend en het wordt een voorbeeld genoemd van de luxueuze oude wereldtheaters met hun koninklijke grandeur: duizenden gloeilampen, koperen relingen, met de hand bewerkte houten wandversieringen, kristallen kroonluchters, weelderige, rode fluwelen stoelen, privé-loges met zware gordijnen. Het was gebouwd in opdracht van de miljonair Cawthra Mulock met de bedoeling Toronto op de culturele kaart van Noord-Amerika te krijgen. Volgens eigen zeggen is het Noord-Amerika’s enige echt koninklijke theater, met dank aan de Britse koning Edward VII die ermee akkoord was gegaan dat het werd genoemd naar zijn echtgenote koningin Alexandra. Grootschalige en druk bezochte musicals, shows en toneelstukken worden hier gebracht.

Princess of Wales Theatre

Vlak bij het Royal Alexandra Theatre is aan 300 King Street West het Princess of Wales Theatre. Dat is genoemd naar wijlen prinses Diana, voormalig echtgenote van de Britse kroonprins Charles. Het is een nieuw gebouw, geopend in 1993, en heeft een van de grootste podia van Noord-Amerika. Bij het ontwerp is ermee rekening gehouden dat er een complete helikopter op moest kunnen landen voor de musical Miss Saigon. Dat was de eerste productie die er werd gebracht.

Bestemmingen in de omgeving van Bezienswaardige theaters in Toronto

 • CN Tower en omgeving

  CN Tower in Toronto in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
  De CN Tower in hoofdstad Toronto van de Canadese provincie Ontario is een herkenningspunt dat je nauwelijks kunt missen. Hij torent overal bovenuit. De toren...
 • Eilanden voor de kust van Toronto

  De Toronto Islands voor de kust van de stad.
  Voor de kust van Toronto in de Canadese provincie Ontario liggen enkele eilanden in het meer Lake Ontario. Aan Lakeshore Boulevard naar het westen voorbij...
 • Noord van downtown Toronto

  Casa Loma in Toronto in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
  Van de bezienswaardigheden die je wat noordelijker in hoofdstad Toronto van de provincie Ontario kunt vinden, hier de meest interessante. We noemen het kasteel...
 • Omgeving van University Avenue

  In de Art Gallery of Ontario in Toronto in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
  Ten westen van het stadscentrum van Toronto in de Canadese provincie Ontario zijn enkele bezienswaardigheden de moeite waard. Het gaat hier met name om de...
 • Waterkant van Toronto

  Fort York en CN Tower in Toronto in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
  Vanaf de CN Tower en het Rogers Centre in het centrum van hoofdstad Toronto van de Canadese provincie Ontario naar het zuiden, richting Lake Ontario, kom je bij...
 • Yonge Street en omgeving

  Huidige stadhuis van Toronto in de Canadese provincie Ontario.
  Het wordt de langste straat van de wereld genoemd: Yonge Street. Deze begint een paar straten ten oosten van de CN Tower in het centrum van hoofdstad Toronto van...