Noord van downtown Toronto

Casa Loma in Toronto in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
Casa Loma in Toronto

Van de bezienswaardigheden die je wat noordelijker in hoofdstad Toronto van de provincie Ontario kunt vinden, hier de meest interessante. We noemen het kasteel Casa Loma, de villa Spadina House, het Canadian Air & Space Museum en het openluchtmuseum Black Creek Pioneer Village. Je bent hier nog steeds binnen Toronto’s stadsgrenzen, maar het pioniersdorp is wel aan de rand.

Casa Loma

Op de noordelijke grens van het stadscentrum en de rest van Toronto staat een modern sprookje: het twintigste-eeuwse kasteel Casa Loma; de moeite van een bezoek waard. Het staat aan 1 Austin Terrace bij Spadina Road en het is gebouwd in opdracht van de welgestelde industrieel, financier en alom gerespecteerd weldoener sir Henry Pellatt. In 1911 had deze genoeg geld verdiend om een jongensdroom te kunnen verwezenlijken: een eigen kasteel aan de rand van de stad. Boven op een heuvel verrees zijn Casa Loma. Het kostte 3,5 miljoen dollar en drie jaar werk voor driehonderd bouwvakkers om het pand zover gereed te krijgen dat sir Pellatt er met zijn gezin (vrouw Mary en zoon Reginald) kon wonen. Helemaal af is het echter nooit gekomen. Financiële problemen en het instorten van de economie brachten de familie tien jaar later faillissement. In de kelders bijvoorbeeld kun je het begin zien van wat een zwembad had moeten worden; in een geplande sportzaal daarnaast zijn nu een restaurant en een souvenirwinkel.

Riddertijden

Het kasteel telt 98 kamers en zalen, waarvan een aantal voor het publiek toegankelijk is. Overal vind je aan riddertijden herinnerende vlaggen, harnassen en schilderijen van koningen, hertogen en de familie Pellatt. Materialen en kunstwerken werden overal vandaan gehaald.

Nachtclub

Na Pellatts faillissement werd het gebouw eerst een luxe hotel en daarna een nachtclub. Van 1928 tot 1933 stond het leeg. Wegens achterstallige belastingen kreeg het stadsbestuur het toen in handen. Dat is sindsdien zo gebleven.

Toeristische attractie

De organisatie Kiwanis Club of Casa Loma kreeg in 1936 toestemming er een toeristische attractie van te maken. Het kasteel behoort nu tot de top-tien van bezienswaardigheden in Toronto. Aan de hand van een audiotour die bij de entreeprijs is inbegrepen, maak je in je eigen tempo een rondwandeling. Deze voert je door volledig ingerichte woon-, werk- en ontvangstvertrekken en expositieruimtes. Boven kun je ook nog twee torens in. Dat is wel een flinke klim op smalle trappen. Ze bieden echter een mooi uitzicht over Toronto, met onder andere de kantoortorens en de CN Tower in de verte en de groene omgeving dichtbij. Vanuit de kelder loopt een 250 meter lange tunnel naar verderop gelegen luxe paardenstallen. Deze ligt 5,5 meter diep en gaat onder Austin Terrace door. Kijk hier wel uit wat je met je reispartner(s) bespreekt. Het geluid draagt heel ver en er zitten bochten in waardoor je niet kunt zien of andere mensen je horen. Rond het kasteel zijn tuinen tegen de heuvel aangelegd door de Garden Club of Toronto. Die zijn alleen toegankelijk van begin mei tot eind oktober. Het kasteel zelf is het hele jaar geopend. Ga je met de subway (station Dupont) hier naar toe, dan moet je een flinke klim omhoog maken op de Baldwin Steps, de trap van Baldwin (zie hierna). Casa Loma betekent niet voor niets ‘huis op de heuvel’.

Spadina House

Naast Casa Loma staat het historische Spadina House, aan 285 Spadina Road. Deze villa is in 1866 gebouwd door zakenman James Austin. Hij is gerestaureerd en ingericht met originele materialen, meubels en schone kunst. Je krijgt er een idee van hoe de ‘high society’ van Toronto in de tweede helft van de negentiende eeuw woonde en leefde. Museumgidsen in historische kostuums laten je kennismaken met vier generaties Austin en hun huishoudelijk personeel. Het huis wordt omringd door een bijna 2,5 hectare groot park waarin meer dan driehonderd soorten planten zijn te zien. Het is teruggebracht in de stijl zoals het in de tijd van de Austins is geweest. Het grondgebied waarop dit huis nu staat, was eerder eigendom van de familie Baldwin. Resten van twee van hun huizen zijn te zien in een expositie over de architectonische vondsten die hier zijn gedaan. De Baldwin Steps zijn daar een herinnering aan.

Canadian Air & Space Museum

In oude fabriekspanden, hangars en kantoren op het terrein van de voormalige militaire basis Downsview Park is het Canadian Air & Space Museum (tot 2009 Toronto Aerospace Museum geheten) gevestigd. Een museum over de luchtvaart dus. Het is te vinden aan 65 Carl Hall Road bij Downsview Airport ten noorden van Highway 401. Vroeger werden hier legendarische vliegmachines van De Havilland gebouwd. Te zien zijn grote en kleine vliegtuigen, zowel militair als civiel en experimenteel. Het museum kijkt uit op een landingsbaan van vliegtuigbouwer Bombardier/De Havilland die hier nu nog kleine vliegtoestellen assembleert. De militaire-luchtmachtbasis is sinds 1994 niet meer als zodanig in bedrijf. Een deel ervan is een stadspark.

Black Creek Pioneer Village

Een aardige bestemming om wat meer te zien en te horen over het leven en werken in een negentiende-eeuws pioniersdorpje in deze regio, is het openluchtmuseum Black Creek Pioneer Village. Het is te vinden op de hoek van Steeles Avenue West en Jane Street, aan 1000 Murray Ross Parkway in het noordwesten van de Metropolitan Toronto. Het riviertje Black Creek stroomt er dwars doorheen. Zo’n veertig gerestaureerde huizen en werkplaatsen zijn naar deze plek overgebracht om ze voor het nageslacht te bewaren. Ze zijn afkomstig uit diverse plaatsen in de omgeving. In bijna elk pandje zijn gekostumeerde gidsen die je welkom heten en je vertellen wie er gewoond of gewerkt hebben. Gedurende de openstelling (van begin mei tot de kerst in december) zijn er allerlei activiteiten die gericht zijn op de tijd van het jaar.

Bestemmingen in de omgeving van Noord van downtown Toronto

 • CN Tower en omgeving

  CN Tower in Toronto in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
  De CN Tower in hoofdstad Toronto van de Canadese provincie Ontario is een herkenningspunt dat je nauwelijks kunt missen. Hij torent overal bovenuit. De toren...
 • Eilanden voor de kust van Toronto

  De Toronto Islands voor de kust van de stad.
  Voor de kust van Toronto in de Canadese provincie Ontario liggen enkele eilanden in het meer Lake Ontario. Aan Lakeshore Boulevard naar het westen voorbij...
 • Omgeving van University Avenue

  In de Art Gallery of Ontario in Toronto in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
  Ten westen van het stadscentrum van Toronto in de Canadese provincie Ontario zijn enkele bezienswaardigheden de moeite waard. Het gaat hier met name om de...
 • Waterkant van Toronto

  Fort York en CN Tower in Toronto in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
  Vanaf de CN Tower en het Rogers Centre in het centrum van hoofdstad Toronto van de Canadese provincie Ontario naar het zuiden, richting Lake Ontario, kom je bij...
 • Yonge Street en omgeving

  Huidige stadhuis van Toronto in de Canadese provincie Ontario.
  Het wordt de langste straat van de wereld genoemd: Yonge Street. Deze begint een paar straten ten oosten van de CN Tower in het centrum van hoofdstad Toronto van...