CN Tower en omgeving

CN Tower in Toronto in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
CN Tower in Toronto

De CN Tower in hoofdstad Toronto van de Canadese provincie Ontario is een herkenningspunt dat je nauwelijks kunt missen. Hij torent overal bovenuit. De toren staat naast hoofdspoorwegstation Union Station. Daarin is ook een metrostation. Ruime parkeerplaatsen en parkeergarages zijn vlakbij, maar je moet daar wel voor betalen. Je bent hier in een zeer toeristische omgeving, naast het stadion Rogers Centre en vlak bij enkele andere bezienswaardigheden.

CN Tower

De CN Tower staat aan 301 Front Street West en is tot het bovenste rode puntje 553,33 meter hoog, meer dan een halve kilometer dus. Daarmee behoort hij tot de hoogste gebouwen van de wereld: driemaal zo hoog als de Euromast in Rotterdam, één en driekwart keer zo hoog als de Eiffeltoren in Parijs. Dertig jaar lang was hij het hoogste vrijstaande bouwwerk van de wereld tot er in 2007 en daarna nog hogere kwamen. Noord-Amerikaanse ingenieurs hebben de toren tot een van de zeven moderne wereldwonderen uitgeroepen. Hij is geopend in 1976. In de voet is een amusements- en expositiecomplex plus winkels en eetgelegenheden. Eén van zes snelle liften brengt je in 58 seconden naar drie platformen die op 342 meter hoogte beginnen. Op het dak van het bovenste daarvan is de attractie EdgeWalk ('wandeling op de rand'). Daar kun je onder begeleiding van een getrainde gids en in de openlucht over een platform van ruim een meter breed rond de toren lopen, op 356 meter hoogte dus... Je zit met veiligheidsriemen vast aan een geleiderail, dus naar beneden kukelen is er niet bij, maar je moet wel aan enkele fysieke voorwaarden voldoen. Voor dit extreme avontuur ben je zo'n anderhalf uur kwijt; het wandelingetje zelf duurt maximaal een half uur. Daarvoor moet je wel bijna 200 Canadese dollars (prijs 2014) neertellen, maar daar krijg je ook een video, foto's en een getuigschrift voor plus toegang tot alle niveaus van de CN Tower... Honderd meter hoger, op 447 meter boven straatniveau, is de Sky Pod (vertaald is dat zoiets als hemel-gondel). Bij helder weer moet je hier vandaan de opstijgende dampen van Niagara Falls kunnen zien, meer dan 130 km naar het zuiden. De naam van deze toren komt van de bedenker en bouwer ervan: Canadian National Railway. Tegenwoordig is een instelling van de Canadese overheid eigenaresse en wordt meestal naar Canada's Nationale Toren verwezen. In de zomermaanden staan er bijna altijd rijen om naar boven te gaan. De wachttijd kan dan tot een uur oplopen... De toren is alle dagen behalve eerste kerstdag open tot laat in de avond. De EdgeWalk is, als het weer dat toelaat, open van circa half april tot ongeveer half oktober. Op de eigen website van de auteur is een impressie van de CN Tower te bekijken.

Rogers Centre

Direct naast de CN Tower staat het stadion Rogers Centre. Dit is gereedgekomen in 1989 en was destijds het eerste stadion met een dak dat open en dicht kan. Het werd toen SkyDome gedoopt. Sinds 2005 is telefoon- en tv-gigant Rogers Communications eigenaar. Er zijn tussen vijftigduizend en 67.000 zitplaatsen. Het is het thuis van de honkbalclub Blue Jays en van de Argonauts, die Amerikaans rugby spelen. Maar er worden ook andere spektakels en sportevenementen gehouden, inclusief popconcerten en circusvoorstellingen, bij elkaar per jaar een kleine driehonderd. Op het veld kunnen makkelijk acht jumbojets geparkeerd worden. Je kunt met de Rogers Centre Tour Experience mee voor een rondleiding achter de schermen. Deze duurt bij elkaar circa één uur maar is niet gratis.

Ripley's Aquarium

Aan de andere kant naast de CN Tower staat het in oktober 2013 geopende Ripley's Aquarium of Canada. Hier zijn acht ruimtes met gigantische aquaria en onderwatertunnels, gevuld met in totaal 5,7 miljoen liter zoet- en zoutwater. Daarin zwemmen zo'n 16.000 onderwaterdieren, inclusief haaien, kwallen, inktvissen, vissen die in en rond Canadese wateren voorkomen, en vissen uit rif- en lagune-wateren. Het complex is het hele jaar open, meestal tot laat in de avond. De ingang is aan 288 Bremner Boulevard.

Steam Whistle

Direct achter Rogers Centre, CN Tower en Ripley's Aquarium is aan de overkant van Bremner Boulevard op nummer 255 de Steam Whistle-microbrouwerij. Deze zit in een vroegere werkplaats voor stoomlocomotieven van Canadian Pacific Railway. Opmerkelijk hieraan is dat deze een halve cirkel vormt en is voorzien van een stoompijpensysteem waarmee de locs heet konden worden gehouden zonder dat ze onder stoom hoefden te blijven. Daardoor konden ze na verrichte werkzaamheden en onderhoud snel weer vertrekken. Van het pijpensysteem kun je iets zien tijdens een rondleiding van circa een half uur. Deze is alleen ‘s middags en er is een bierproeverij aan gekoppeld. Buiten staan treinen en locomotieven van het Toronto Railway Heritage Centre.

Union Station

Vlak bij de CN Tower begint een lange overdekte loopbrug, de CN SkyWalk, die je naar Union Station voert. Je komt uit in de centrale hal daarvan. Lokale, regionale en landelijke spoorwegmaatschappijen maken van dit station gebruik. Het schijnt het enige op het Noord-Amerikaanse continent te zijn dat geen eindpunt is voor een spoorlijn. Het gebouw is een beschermd, historisch monument uit 1927. Het is een lang pand, 230 meter, met midden in de voorgevel aan Front Street West 22 Dorische zuilen langs de grote centrale hal.

Royal York Hotel

Tegenover Union Station aan 100 Front Street West is het Fairmont Royal York Hotel. Dat is geopend in 1929 en was toen het grootste gebouw in het Britse Gemenebest. Het is nu een historisch monument maar bovenal een luxe hotel waar je door een portier wordt binnengeleid en piccolo’s en kruiers klaar staan om je verder te helpen. Het telt 1365 kamers waarvan 172 suites, verdeeld over enkele torens. Verder zijn er zes restaurants, vier bars en diverse sport- en vergaderfaciliteiten. Het hotel ziet er nog net zo ‘grand’ uit als bij de opening. In de zeer luxueuze Royal Suite hebben drie generaties van de Britse koninklijke familie gelogeerd. Ook vele beroemdheden en politieke hoogwaardigheidsbekleders hebben zich hier laten verwennen.

Scotiabank Arena

Als je top-ijshockey zoekt, moet je niet in het Rogers Centre zijn maar in de Scotiabank Arena (tot 1 juli 2018 Air Canada Centre) aan 40 Bay Street, ongeveer ter hoogte van Union Station. Dat is het thuishonk van ijshockey-kampioenen Toronto Maple Leafs. Maar ook prof-basketbalclub Toronto Raptors zit hier. Het is een stadioncomplex met ongeveer twintigduizend plaatsen dat ook als evenementenpaleis dienst doet. Er worden onder andere popconcerten, worstelwedstrijden, conferenties, paardenshows, beurzen, circusvoorstellingen en andere grote manifestaties gehouden. Het is in februari 1999 geopend. Langs de noordzijde is de Galleria. Dat is een overdekte promenade met onder meer kaartjesverkoop, winkels, restaurants en ‘fastfood counters’. Deze is aangesloten op het ondergrondse PATH-netwerk (zie hierover de pagina over ondergronds Toronto).

 

Bestemmingen in de omgeving van CN Tower en omgeving

 • Eilanden voor de kust van Toronto

  De Toronto Islands voor de kust van de stad.
  Voor de kust van Toronto in de Canadese provincie Ontario liggen enkele eilanden in het meer Lake Ontario. Aan Lakeshore Boulevard naar het westen voorbij...
 • Noord van downtown Toronto

  Casa Loma in Toronto in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
  Van de bezienswaardigheden die je wat noordelijker in hoofdstad Toronto van de provincie Ontario kunt vinden, hier de meest interessante. We noemen het kasteel...
 • Omgeving van University Avenue

  In de Art Gallery of Ontario in Toronto in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
  Ten westen van het stadscentrum van Toronto in de Canadese provincie Ontario zijn enkele bezienswaardigheden de moeite waard. Het gaat hier met name om de...
 • Waterkant van Toronto

  Fort York en CN Tower in Toronto in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
  Vanaf de CN Tower en het Rogers Centre in het centrum van hoofdstad Toronto van de Canadese provincie Ontario naar het zuiden, richting Lake Ontario, kom je bij...
 • Yonge Street en omgeving

  Huidige stadhuis van Toronto in de Canadese provincie Ontario.
  Het wordt de langste straat van de wereld genoemd: Yonge Street. Deze begint een paar straten ten oosten van de CN Tower in het centrum van hoofdstad Toronto van...