Yonge Street en omgeving

Huidige stadhuis van Toronto in de Canadese provincie Ontario.
Huidige stadhuis van Toronto

Het wordt de langste straat van de wereld genoemd: Yonge Street. Deze begint een paar straten ten oosten van de CN Tower in het centrum van hoofdstad Toronto van de Canadese provincie Ontario en loopt vanaf Queens Quay aan Lake Ontario bijna negentienhonderd kilometer via Trans-Canada Highway 11 naar het noorden en westen, naar Rainy River bij Lake of the Woods, vlak bij de grens met Manitoba en VS-staat Minnesota (zie ook de aparte pagina over Rainy River). Het stuk in Toronto verdeelt de stad in oost en west. Het is hier een van de drukste straten, zowel boven- als ondergronds, en eentje met historie.

Militaire route

Yonge Street is uitgezet door luitenant-kolonel en vice-gouverneur John Simcoe. Doel was een militaire aan- en afvoerroute te bouwen dwars door de provincie heen. In 1793 werd met de aanleg begonnen. Het duurde echter tot 1816 voor de weg helemaal begaanbaar was. Simcoe vernoemde deze straat naar de Britse minister van defensie van die tijd, sir George Yonge. Yonge was een buurman van John en Elizabeth Simcoe toen die in Dunkeswall, Engeland, woonden. In bijna alle plaatsen, dorpen en gehuchten waar de straat doorheen loopt, heet hij Yonge Street.

Slagader

In Toronto werd Yonge Street de slagader van de stad en dat is zo gebleven. Alle grote winkelbedrijven vestigden hier hun grootste downtown-filialen. Bankkantoren kwamen er en zijn er nog, evenals theaters en bioscopen, boetieks en tal van andere winkels, cafeetjes en restaurants. Onder de straat werd in 1951 begonnen met de aanleg van het eerste stuk van de metro (zie over ondergronds Toronto de aparte pagina). Dat werd in 1955 in gebruik genomen. Zie over de theaters in Toronto de aparte pagina.

Eaton Centre

Anker van Yonge Street in downtown is tegenwoordig Eaton Centre. Dat is het beroemdste winkelcentrum van Toronto en het staat tussen Dundas Street West en Queen Street West. Het is gebouwd in opdracht van de niet meer bestaande warenhuizen-keten Eaton’s. De eerste fase ging in 1977 open, in 1979 was alles klaar. Op vijf verdiepingen (waarvan twee beneden straatniveau) zijn meer dan driehonderd winkels en eetgelegenheden, enkele bioscoopzalen en twee metrostations. De bovenste drie verdiepingen van het winkelgedeelte zijn gegroepeerd rond een open ruimte. Dat atrium heeft een gebogen glazen dak. Vlak bij de zuidingang hangt een vlucht Canadese ganzen van papier-maché met de naam ‘Flight Stop’, gemaakt door de Canadese kunstenaar Michael Snow. Iedere week komen in het centrum tussen achthonderdduizend en één miljoen mensen. Het wordt daarom Toronto’s belangrijkste toeristische attractie genoemd.

Nederlands consulaat

Deel van het Eaton Centre zijn ook drie kantoortorens. In één daarvan, aan de noordoostkant aan 1 Dundas Street West, zit op de 21ste verdieping in suite 2106 het Nederlandse consulaat-generaal voor Toronto.

Holy Trinity Church

Naast het Eaton Centre staat aan 10 Trinity Square een van de weinige overblijfselen uit het verleden: de Holy Trinity Church (kerk van de heilige drie-eenheid). Bij de bouw in 1847 stond deze midden in een bosgebied met boerenbedrijven. Nu is hij weggedrukt tussen omringende hoogbouw. Het is Toronto’s oudste kerk. Het interieur was oorspronkelijk erg eenvoudig maar heeft in de loop der jaren toch wat versieringen gekregen. In de zomermaanden worden er concerten en tijdelijke exposities van diverse kunstdisciplines gehouden.

Oude stadhuis

Eveneens ten westen van het Eaton Centre staat, op de hoek van Queen Street West en Bay Street, het oude stadhuis van Toronto. Dat is in 1899 in gebruik genomen. Na tien jaar bouwen was, zo verluidt, dit een van de mooiste gebouwen van Noord-Amerika van die tijd, het grootste van Toronto van dat moment, en uitgevoerd met kasteelachtige kenmerken. Het is tot 1965 als stadhuis in gebruik geweest. In 1989 werd het pand tot nationaal monument verheven. Het doet nu dienst als rechtbank. Als er geen rechtszittingen zijn, kun je delen van het gebouw bezichtigen.

New City Hall

Links van het oude stadhuis is Nathan Phillips Square. Daaraan staat het ‘nieuwe’ stadhuis, New City Hall dus. Dat is in 1965 na vier jaar bouwen geopend. Het bestaat uit drie delen: een vliegende schotel tussen twee gebogen kantoortorens. Architect Revell bedoelde er evenwel iets heel anders mee. Hij zag het als een ‘oog van regeren’. De schotel was het oog en de gebogen torens waren de oogleden. Het plein is genoemd naar de populaire burgemeester Nathan Phillips. Die zwaaide in de jaren 1950 en 1960 de scepter in Toronto. Het is een ontmoetingsplaats waar in het zonnetje wordt geluncht, manifestaties worden gehouden, markten zijn, officiële ontvangsten plaatshebben en toeristen zich verzamelen.

Hockey Hall of Fame

Naar het zuiden, op de hoek van 30 Yonge Street en de zuidelijker lopende Front Street is een gebouw waarin sinds 1983 de Hockey Hall of Fame zit maar dat in 1885 als kantoor van de Bank of Montréal is begonnen. Nu staat er ijshockey centraal, Canada’s populairste kijksport. Het antieke pand is onderdeel van Brookfield Place en is ondergronds bereikbaar via het PATH-netwerk (zie ook de pagina over ondergronds Toronto). In deze ‘hal van ijshockey-beroemdheden’ zijn exposities te zien met displays, spellen, foto’s en herinneringen aan beroemde ijshockeyers. Het museum wordt een eerbetoon genoemd aan de snelste sport op Aarde.

Bestemmingen in de omgeving van Yonge Street en omgeving

 • CN Tower en omgeving

  CN Tower in Toronto in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
  De CN Tower in hoofdstad Toronto van de Canadese provincie Ontario is een herkenningspunt dat je nauwelijks kunt missen. Hij torent overal bovenuit. De toren...
 • Eilanden voor de kust van Toronto

  De Toronto Islands voor de kust van de stad.
  Voor de kust van Toronto in de Canadese provincie Ontario liggen enkele eilanden in het meer Lake Ontario. Aan Lakeshore Boulevard naar het westen voorbij...
 • Noord van downtown Toronto

  Casa Loma in Toronto in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
  Van de bezienswaardigheden die je wat noordelijker in hoofdstad Toronto van de provincie Ontario kunt vinden, hier de meest interessante. We noemen het kasteel...
 • Omgeving van University Avenue

  In de Art Gallery of Ontario in Toronto in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
  Ten westen van het stadscentrum van Toronto in de Canadese provincie Ontario zijn enkele bezienswaardigheden de moeite waard. Het gaat hier met name om de...
 • Waterkant van Toronto

  Fort York en CN Tower in Toronto in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
  Vanaf de CN Tower en het Rogers Centre in het centrum van hoofdstad Toronto van de Canadese provincie Ontario naar het zuiden, richting Lake Ontario, kom je bij...