Reisdocumenten voor Canada

Nederlanders en Belgen hebben voor Canada geen visum nodig, wel een Nederlands of Belgisch paspoort dat bij terugkeer nog geldig is. Bovendien moet je elektronisch toestemming hebben gekregen om Canada per vliegtuig binnen te komen. Deze Electronic Travel Authorization (eTA) is in 2016 ingevoerd en is vereist voor bezoekers met toeristische en/of zakelijke bestemmingen in Canada en als je via Canada naar elders doorreist. Je moet je hiervoor van tevoren aanmelden op de betreffende website van de Canadese overheid. Zie verder ook de pagina over Douanebepalingen. Ben je jonger dan 18 jaar en reis je zonder een ouder of voogd, dan moet je naast een paspoort en de elektronische goedkeuring een brief bij je hebben van een van je ouders of voogden waarin staat dat je hun toestemming hebt om naar Canada te gaan. Wie kinderen van iemand anders meeneemt, moet ook een soortgelijke brief van de wettige ouders of voogden kunnen laten zien. Gescheiden ouders moeten kopieën kunnen overleggen van de gerechtelijke voogdijdocumenten.

Retourticket

Verder moet je een retourticket hebben. Je moet dus kunnen aantonen dat je van plan bent Canada weer te verlaten en wanneer. Je mag er maximaal een halfjaar zonder verblijfsvergunning zijn. Ook moet je genoeg geld bij je hebben om rond te kunnen komen gedurende de tijd dat je in Canada verblijft. Soms wil de douane wel eens vragen hoeveel geld je te besteden hebt, maar ze zullen niet gauw je geld of cheques hoeven te zien.

Reacties

We hebben voor onze dochter van 17 een visum aangevraagd omdat ze 7 maanden naar een hockeyacademy gaat in Banff. Daar moet ze beginnen op 31 augustus. Nu is de kans groot dat ze haar visum niet op tijd binnen heeft, kan ze dan toch vertrekken? Is het dan een probleem als haar terugreis buiten de 6 maanden ligt? Hebben jullie anders een idee hoe we dit anders op kunnen lossen? Alvast bedankt! Met vriendelijke groet, Helga

Voor een verblijfsperiode langer dan 6 maanden heeft zij een verblijfsvergunning nodig. Ik zou in dit geval contact opnemen met de ambassade van Canada; zij kunnen u precies informeren over de mogelijkheden (gezien de tijdsdruk die u heeft). U kunt hen bereiken via info@canada.nl Sinds 30 april 2013 worden de aanvragen behandelt door de zogenoemde Oostenrijkse afdeling. U vindt informatie over hen via: http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/visas/index.aspx?lang=eng&menu_id=5&view=d

Onze zoon van 19 had een ticket geboekt via internet: heenreis vanuit Dusseldorf naar Vancouver met een overstap in Los Angeles. De terugreis vanuit New York naar Dusseldorf via Madrid. De totale reisduur was 104 dagen. Hiervan zou hij er maar 14 in de V.S. Verblijven, te weten in New York. Bij inchecken in Dusseldorf kreeg hij te horen dat zijn reis niet langer dan 90 dagen mocht duren, omdat Canada Ook als United States Territory wordt gezien. Hij werd verplicht om een nieuw retourticket te kopen, met de terugreis binnen 90 dagen. Kunt u uitleggen hoe dit zit? Alvast dank voor uw moeite, vriendelijke groet, Joep

Pfff, dat moet echt een tegenvaller zijn geweest. Waarschijnlijk gaat men er vanuit dat er sprake is van een re-entry op 1 visum, maar ik zou dit even navragen bij de ambassade van de VS. Het lijkt mij wel discutabel, maar ben niet exact op de hoogte van de regels in de VS.