Canadese souvenirs

Inheemse dromenvanger (foto: Fonald de Lange)
Inheemse dromenvanger

Herinneringen aan je vakantie in het oosten van Canada hoeven niet beperkt te blijven tot boekjes, een fotokalender, lepeltjes, vingerhoedjes, ansichtkaarten, sjaaltjes, T-shirts en petjes. Er zijn tal van andere zaken die veel specifieker doen terugdenken aan Canada en aan de plaatsen waar je bent geweest. ‘Algemene’ souvenirs zijn te koop in tal van souvenirwinkels en warenhuizen. De attracties, musea, bezienswaardigheden en natuurparken hebben meestal ook eigen souvenir-shops. Daar zijn dan herinneringen verkrijgbaar die daar specifiek over gaan. Vaak is het er wel wat duurder dan in de stad. Om problemen bij de grens te voorkomen is het verstandig er goed op letten dat je geen cultuurstuk van Canada meeneemt, geen fossiel en geen historisch of archeologisch voorwerp of een stuk antiek. Die mag je namelijk niet uitvoeren. Hier wat tips, gericht op de zes provincies van het oosten van Canada.

Er gelden beperkingen voor het uit Canada meenemen van voorwerpen met historische, culturele of wetenschappelijke waarde. Zie daarover het item Uitvoervoorwaarden bij Douanebepalingen.

New Brunswick

In Saint John kun je bijvoorbeeld miniwalvissen als souvenirs vinden. Uit Moncton kun je een herinnering aan de Magnetische Heuvel meenemen. In het noordoosten zijn Acadische vlaggetjes verkrijgbaar en andere zaken die de Franse afkomst tonen.

Newfoundland and Labrador

Stoere mini-Vikingen zijn verkrijgbaar in L’Anse aux Meadows, bij de opgegraven en gereconstrueerde Viking-nederzetting. Een miniflesje Newfoundland Screech na het walvis- en papegaaiduiker-kijken is ook aardig.

Nova Scotia

In de Citadel in Halifax zijn souvenirs van wachtposten te vinden en doedelzakspelers in Schotse rok. Uit Louisbourg kun je verschillende souvenirs meenemen over de vestingstad met het fort. Van de schilderachtige vuurtoren bij Peggy’s Cove zijn miniatuuruitvoeringen verkrijgbaar.

Ontario

Kijk bij Fort Henry in Kingston of in de andere forten naar miniatuur soldaatjes in scharlaken rode uniformen met berenmuts. In Niagara Falls zijn (zeer veel verschillende) souvenirs van de neerstortende waterval te koop. Leuke herinneringen aan het Algonquin Provincial Park zijn pluchen wolven en houten ijsduikers (loons). Een model van de CN Tower is natuurlijk een voor de hand liggende herinnering aan Toronto. En de dierentuin Metro Toronto Zoo heeft ook aardige souvenirs.

Prince Edward Island

In Cavendish zijn vele soorten poppen te koop van Anne van het Groene Huis. Uit Charlottetown kun je een serie dia’s meenemen van het Province House en de eerste stappen naar de stichting van Canada. In een aantal plaatsen zijn minizeekreeften te koop.

Québec

In Montréal kun je miniatuuruitvoeringen vinden van het Oratorium van St. Jozef en van het olympisch stadion. Het Biodôme in Montréal heeft leuke souvenirs over de dierenwereld die daar is te zien. In Ville de Québec kun je uitkijken naar een minimaquette van de ommuurde stad. Tadoussac heeft miniwalvisjes.

Inheems

Op tal van plaatsen kun je handvaardigheids- en kunstvoorwerpen van de inheemse bewoners kopen. Er worden fraaie schilderwerken te koop aangeboden, kleding, mocassins, mukluks (mocassinlaarzen), maskers en verentooien, minitotempalen, zakjes met geneeskrachtige kruiden, beeldjes van speksteen en hout, tal van sieraden, kralendoosjes, dozen en manden van gras en van de stekels van boomstekelvarkens, dream catchers (dromenvangers) en dream keeper vessels (doosjes om dromen te bewaren). In dorpen op reservaten en in grotere steden zijn speciale winkels waar de oorspronkelijke bewoners hun producten te koop aanbieden en veel souvenirshops hebben de meest gangbare in voorraad. Op markten en powwow’s kun je soms met de makers zelf kennismaken.