Canadezen versus Amerikanen

De Canadees is geen Amerikaan. Soms lijkt het of Canadezen zich wat minderwaardig voelen ten opzichte van hun zuiderbuur, maar dat wordt snel weer rechtgezet met de mededeling dat hij beslist geen inwoner van de VS is. De meesten willen ook geen Amerikaan zijn of worden, hoewel velen wel de grens oversteken omdat daar meer geld verdiend kan worden en producten meestal goedkoper zijn. En er zijn nogal wat huwelijken waarin de ene partner Canadees is en de ander Amerikaan.

Opvallende verschillen tussen Canada en de VS zijn vooral dat Canadezen veel meer zaken in handen hebben gegeven van hun overheid. De gemiddelde Canadees heeft ook niet zo’n 'vechtlust' als zijn gemiddelde zuiderbuur. Chauvinisme is er wel, maar minder fanatiek dan ten zuiden van de grens.

Op zeer veel gebieden werken Canadezen en Amerikanen echter samen. Veel Amerikaanse producten en diensten kom je ook in Canada tegen. Ze zijn elkaars grootste handelspartners. En in diverse takken van sport worden gezamenlijke competities gehouden, onder meer in ijshockey, basketbal en honkbal. De invloed van de VS op het leven in Canada is toch wel behoorlijk groot.

Gerelateerde onderwerpen

  • Omgangsvormen in Canada

    Zakjes voor hondenpoep in Ville de Québec in de Canadese provincie Québec (foto: Ronald de Lange)
    De gemiddelde Canadees is heel behulpzaam, voorkomend, complimenteus, tolerant en zorgzaam. Hij en zij is ook een ‘easy going’ persoon. Je moet je niet al te...
  • Waar de mensen in Canada wonen

    Centrum Toronto in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
    In 1998 passeerde het aantal inwoners in heel Canada de dertig miljoen. Vijf jaar later was het een miljoen meer, in 2010 waren het er volgens nieuwe schattingen...