Wandelen in Canada

Door zijn gigantische omvang is Canada niet echt een wandelland. Toch zijn er zeer veel mogelijkheden om rustig kuierend te lopen of inspannend en avontuurlijk op trektocht te gaan. In de beschermde natuurgebieden zijn talloze wandeltrajecten uitgezet en vaak zijn er onderweg campings.

Trans-Canada Trail

Canada zou Canada niet zijn als niet ook op wandelgebied een wereldrecord was gevestigd: de langste recreatieve wandelroute van de wereld, de Trans-Canada Trail. Deze is in het jaar 2000 officieel geopend. Van oceaan naar oceaan naar oceaan zijn bestaande en nieuwe routes aan elkaar geplakt en ontstond één traject van bijna zestienduizend kilometer. Deze loopt van de Atlantische Oceaan in het oosten via de Grote Meren in het zuiden en de Beaufortzee in de Noordelijke IJszee  (Arctic Ocean in het Engels) naar de Grote Oceaan in het westen. De route komt door alle provincies en territoria. Ze begint in St. John’s in het oosten van het Island of Newfoundland (deel van de provincie Newfoundland and Labrador) en heeft twee eindpunten: Tuktoyaktuk in Northwest Territories aan de Noordelijke IJszee (dat is binnen de noordpoolcirkel) en Victoria in British Columbia in het westen. De splitsing waar je moet kiezen tussen Tuktoyaktuk en Victoria is bij Calgary in Alberta. Vaak zijn niet meer gebruikte spoorwegtrajecten gebruikt. Bij de provinciegrenzen zijn trailpaviljoens neergezet waar informatie is te vinden over het gebied en over de mensen en bedrijven die gedeelten van de route hebben gesponsord. De mooiste delen en alle bekende attracties van Canada worden door de Trail aangedaan. Talloze vrijwilligersgroepen onderhouden de routes en bewegwijzering.

Gerelateerde onderwerpen

  • Varen in het oosten van Canada

    Vroeger onmisbaar, nu recreatie: kanoën (foto: Ronald de Lange)
    Kano’s en kajaks waren van levensbelang voor het transport van het bont waarmee Canada groot is geworden. Het waren ook de belangrijkste vervoermiddelen van de...